11 anys de presó pel veí de Palafrugell que va abusar de la seva neboda menor d'edat

La sentència obliga l'acusat a indemnitzar la nena amb 20.000 euros i li prohibeix acostar-s'hi durant 21 anys

L'Audiència ha condemnat a 11 anys de presó el veí de Palafrugell que va abusar sexualment de la neboda. L'acusat, José Colomé, aprofitava que es quedava sol amb la menor i el seu germà per masturbar-se davant seu o tocar-li els genitals a la nena. Segons recull la sentència, Colomé va cometre molts dels tocaments a la piscina o al menjador de la casa on vivia la família.

Els abusos es van allargar durant tres anys. A l'hora de condemnar Colomé, l'Audiència es creu gran part del relat de la nena i ressalta que l'acusat va arribar "a reconèixer parcialment els fets" al judici. A més de la presó, l'Audiència obliga Colomé a indemnitzar la nena amb 20.000 euros i li prohibeix acostar-s'hi durant 21 anys. Segons recull la sentència, Colomé aprofitava les estones que feia de cangur de la nena i el seu germà per cometre els tocaments. Els abusos van començar quan la menor tenia 5 anys, el gener del 2008, i es van allargar fins al setembre del 2011, mesos després que hagués complert els 8.

Durant aquest temps, el tribunal considera provat que l'acusat va abusar de la menor com a mínim en set ocasions. La sentència recull que, a l'hora de fer tocaments a la nena, el processat s'aprofitava "de la seva minoria d'edat" i del fet que sovint es quedava sol amb ella, perquè els pares li deixaven els nens al seu càrrec.

Entre d'altres, el tribunal considera provat que l'acusat es va masturbar davant dels menors en un camp ple de bales de palla, aprofitant que els tres havien sortit a passejar pel carril bici de Palafrugell. O que un altre dia Colomé va grapejar el cul de la menor mentre ell i els nens donaven menjar a uns cavalls que hi havia al nucli d'Esclanyà.

Molts dels abusos, però, van tenir lloc a domicilis i cases de la família. La dels pares (on Colomé també hi vivia), la de l'àvia materna o la de la tia. Aquí, la sentència recull que el processat va tocar els genitals de la menor aprofitant que estava adormida al llit, que ella i el seu germà es banyaven nus a la piscina o que la nena mirava la tele asseguda al sofà.

El darrer dels abusos va tenir lloc el 12 de setembre del 2011. Mentre la petita s'estava al menjador mirant la tele, Colomé la va agafar en braços i li va fer un petó als llavis. Aquí, la menor s'hi va tornar i el va mossegar.

Credibilitat al relat de la petita

A l'hora de condemnar l'acusat, que ara té 39 anys, l'Audiència de Girona es creu en gran part el relat dels abusos que va fer la nena. Per provar els tocaments, el tribunal es basa en la primera declaració que la petita va fer davant dels psicòlegs (perquè considera que, a la segona exploració, la mare podria haver "preparat i supervisat" el relat dels fets).

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Javier Marca, subratlla que la petita "no va mentir deliberadament" quan va explicar als psicòlegs allò que li feia el seu oncle. És més, el tribunal també es fa ressò que la nena va fet un relat "ple de múltiples detalls", que porten a concloure que realment "va viure" els abusos.

L'Audiència també rebutja de cap a cap, com va sostenir Colomé durant el judici, que la mare dels petits el denunciés per ressentiment i que els tocaments fossin fruit "d'un muntatge o una invenció". Segons la sentència, la relació entre la mare i l'oncle es va enterbolir, precisament, després de la denúncia i no abans. I la prova és que, durant anys, la mare "va permetre que l'acusat tingués cura dels seus nebots sense cap mena de problema".

11 anys i 20.000 euros

Per aquests fets, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona condemna José Colomé a 11 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual a menor de 13 anys. La sentència també prohibeix a l'acusat apropar-se a menys de 600 metres de la petita durant un termini de 21 anys. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal obliga Colomé a indemnitzar la nena amb 20.000 euros.

La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).