Adrià diu que elBulli1846 tindrà un impacte ambiental mínim

El cuiner es defensa de les crítiques a l'ampliació del seu projecte a la Cala Montjoi

En el marc d'un dels esmorzars-col·loqui 'Primera Plana' organitzats per 'El Periódico de Catalunya', Ferran Adrià ha protagonitzat una llarga intervenció per desgranar els detalls de les diverses línies d'activitat que durà a terme la seva fundació, elBulliFoundation.

Adrià no ha pogut evitar referir-se més detingudament a elBulli1846, el 'laboratori gastronòmic' que la fundació vol instal·lar en una zona ampliada dels terrenys que actualment ocupa el restaurant elBulli. El director del diari, Enric Hernández, li ha preguntat per la polèmica sorgida arrel de les recents crítiques del grup ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà a la construcció d'aquest espai en uns territoris protegits que es troben dins del Parc Natural del Cap de Creus.

El cuiner no ha volgut polemitzar amb els ecologistes, i ha concedit que li sembla bé que cadascú "lluiti per les coses" que li semblen oportunes. No obstant això ha argumentat la viabilitat i la necessitat d'ubicar el projecte allà on va néixer el seu restaurant. En primer lloc, Adrià volgut remarcar que el disseny de l'espai s'ha fet "perquè pràcticament no tingui impacte" mediambiental, tot destacant que "gairebé tot -el nou edifici- queda enterrat" i no a la vista.

Però més enllà d'això, el cuiner de L'Hospitalet ha recordat que el seu equip ha presentat el projecte "amb la màxima transparència" i que s'ha reunit amb tots els líders polítics del país per presentar-los-hi, segons ha dit, atenent a la voluntat expressa del president de la Generalitat, Artur Mas, que comptés amb el "màxim consens" possible.

Adrià ha ampliat els seus arguments sobre les bondats del projecte en la línia de l'interès públic d'elBulli1846. Per això, ha remarcat que dins del projecte de llei que ha d'autoritzar les obres a la Cala Montjoi i que el Parlament votarà properament s'hi especifica que el conjunt "després quedarà pel país". Això és, que el redactat explicita que Adrià cedeix la titularitat dels terrenys i els nous edificis a la Generalitat.

En aquest sentit el cuiner ha lamentat les crítiques que "ha llegit" sobre la instal·lació del seu projecte "privat" -i sobre el precedent legal que el projecte crea a la zona-, perquè al seu entendre, si bé la inversió és privada, el conjunt "quedarà després per al país". És més, el cuiner fins i tot ha afirmat que el seu és un exemple de projecte "social i d'esquerres" perquè ell i el seu soci Juli Soler "posaran el 90% del patrimoni propi per al país".

Més enllà d'arguments ambientals i/o de la titularitat i servei del projecte, Ferran Adrià ha llençat una altra legitimació del seu 'laboratori culinari' a la Cala Montjoi. "Hem de fer un pas endavant i preguntar-nos quina Catalunya volem". La seva és una aposta per una Catalunya "valenta", ha dit, que ha contraposat amb que les crítiques d'uns quants provoquen que "no es pugui fer res". "Hem d'entendre que hi ha una majoria al país que és la que decideix les coses", ha continuat Adrià, "i si el 95% de la gent vol fer aquest projecte i un 5% que no, hem d'estar al costat del 95%".