Unes 300 persones participen en la segona 'Marxa per la Dignitat i els Drets Socials'

Els manifestants han recorregut més de quatre quilòmetres entre Girona i Salt

La segona marxa ha arrencat aquest dissabte al voltant de les onze del matí, mitja hora més tard del previst. En total, els manifestants han passat per una desena d'indrets estratègics i simbòlics de les reivindicacions que manté l'entitat organitzadora. En concret, durant unes tres hores, els 300 participants han recorregut 4,5 quilòmetres tot passant per l'església del Mercadal, la subdelegació del govern espanyol, una seu d'Endesa a Girona, l'estació de RENFE, el Col·legi Groc situat al barri de Santa Eugènia, la seu de Telefònica, l'oficina de l'Atur de Salt, la Plaça Catalunya de Salt i l'Hospital Santa Caterina fins arribar a l'hort del Bloc de Salt que va estar ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca fins fa uns mesos.

Aquest recorregut no ha estat improvisat, tot al contrari. Cada un dels punts escollits simbolitzava una de les reivindicacions i demandes de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona i Salt tals com la crítica contra el projecte de llei de l'avortament, la defensa del dret a decidir del poble català mitjançant la consulta independentista, mostrar el rebuig contra la 'Llei Mordassa' o la llei d'Estrangeria del govern espanyol o la defensa de la reducció de les tarifes del transport públic. Els manifestants també han reclamat una educació i una sanitat púbica i de qualitat, s'han mostrat en contra de la pujada de les tarifes pel que fa al servei energètic, han demanat més ajudes i polítiques per millorar l'ocupació laboral i carregat contra els desnonaments. En cada un dels punts escollits, s'han llegit diversos manifestos que explicaven amb deteniment les seves demandes.

"Aquesta segona marxa només és per constatar que continuem enmig de la crisi econòmica, una crisi que dura des de fa més de sis anys, i denunciar que els governs de Catalunya i Espanya estan aprofitant aquest moment per imposar tota mena de retallades", ha sintetitzat un dels portaveus de la Xarxa, en Lluís Sales. Per això, des de l'entitat asseguren que "cal dir prou" i han decidit tornar a sortir als carrers. "Hem escollit reivindicacions transversals que van des de la defensa de que Catalunya pugui escollir el seu futur fins a denunciar la privatització de la Salut que està impulsant el conseller Boi Ruiz", ha assegurat Sales. En aquesta línia, el portaveu ha subratllat que la intenció és mostrar als executius i a tota la ciutadania que hi ha un conjunt de lluites socials a les comarques gironines que "no acceptaran" la retallada de drets socials.

La marxa estava encapçalada per un pancarta de la Xarxa de Lluites pels Drets Socials de Girona però, al seu interior, s'han pogut veure altres pancartes on es podia llegir 'Per l'avortament lliure i gratuït', 'Prou acomiadaments, que la crisi la paguin els rics', 'Contra la mordassa, seguim i seguirem' o 'Contra la pobresa energètica, desmuntem l'estafa elèctrica', entre moltes d'altres. Durant tot el recorregut, els manifestants s'han mantingut mobilitzats tot cridant lemes en contra dels governs de Mariano Rajoy i Artur Mas. També s'ha pogut veure a diverses persones que carregaven pancartes originals aprofitant que durant aquests dies es celebra la festa de Carnestoltes.

D'altra banda, la marxa també ha tallat la circulació de diversos carrers com l'avinguda Jaume I, causant retencions i ha comptat amb l'ambientació de cançons com 'L'estaca' de Lluís Llach que els manifestants han cantant a ple pulmó. Un dels moments clau s'ha produït davant de la seu d'Endesa a Girona on s'han repartit espelmes i els organitzadors han cremat una torre de la MAT, feta de cartró, per denunciar els perjudicis que suposa aquesta infraestructura.

En total, la marxa ha aplegat unes 300 persones, la mateixa xifra que l'any passat. No obstant això, des de l'entitat organitzadora han assegurat que enguany - a diferència de la primera edició- la mobilització ha tingut el suport d'entitats i associacions de les diverses comarques gironines com la Plataforma d'Aturats de la Garrotxa o la Xarxa de Drets Socials de l'Alt Empordà i Blanes. "La primera marxa ja va ser un èxit però la segona ha pres una dimensió territorial més gran", ha assegurat Sales. En principi, des de la Xarxa pels Drets Socials ja han anunciat que tornaran a realitzar una nova mobilització similar el proper 2015.