Boi Ruiz veu la sentència del cèntim sanitari com una 'destralada tremenda'

El conseller de Salut exposa que no es poden fer més retallades i exigeix a l'Estat que corregeixi el dèficit fiscal

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que la sentència del cèntim sanitari és una "destralada tremenda" per al finançament sanitari de Catalunya. El conseller ha recordat que es tracta d'una taxa estatal i que Catalunya ja ha fet totes les retallades que podia fer en l'àmbit sanitari per pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica. "Ja no podem anar més enllà", ha afirmat el conseller que recorda que Catalunya arrossega anys de dèficit fiscal i exigeix a l'Estat més finançament per equiparar la despesa per habitant a la mitjana estatal. Segons Ruiz, actualment Catalunya no arriba als 1.100 euros per càpita mentre la mitjana espanyola és de 1.300.

Boi Ruiz ha assegurat que el revés judicial al cèntim sanitari és una "destralada tremenda" per al finançament sanitari català, que ja arrossega anys de dèficit fiscal i ara es troba amb un nou problema. El cèntim sanitari era un impost sobre els carburants que des de l'any 2002 i fins al 2013 van aplicar la majoria de comunitats autònomes, entre elles Catalunya, i que servia per finançar la sanitat. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'ha declarat il·legal i obliga a retornar els 13.000 milions d'euros (MEUR) que l'Estat va recaptar en concepte del cèntim sanitari.

La principal incertesa ara és d'on sortiran els diners per retornar aquest tribut. Boi Ruiz ha refermat el que dijous va assegurar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i ha exposat que la Generalitat no està disposada a assumir el cost que implicarà la resolució judicial. En aquest sentit, Boi Ruiz ha recordat que es tracta d'una taxa estatal i, a més, exposa que Catalunya ja ha fet totes les retallades i ajustos possibles en l'àmbit de la salut.

"Hem fet tot els esforços per pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica i ara estem com hem estat sempre, amb una sanitat molt menys finançada", ha afirmat Boi Ruiz que afegeix que la sentència sobre el cèntim sanitari suposa que "plogui sobre mullat". Segons la radiografia de la sanitat catalana que ha fet el conseller, el Govern ja no pot anar "més enllà" perquè, no només no es pot continuar ajustant despesa, sinó que també cal recuperar capacitat per fer inversions necessàries i per recuperar salaris dels treballadors.

"Per tant, no podem fer més esforços i així s'han confeccionat els pressupostos", ha explicat Boi Ruiz que creu que ara la clau és que el finançament per a Catalunya sigui "més equitatiu" en relació al nombre d'habitants i a la riquesa que aporta com a comunitat autònoma. El conseller ha exposat que la mitjana per càpita espanyola en matèria de salut és de 1.300 euros i, en canvi, Catalunya no arriba als 1.100. "La diferència no és de gestió ni que ens gastem els diners en altres coses, sinó que tenim un subfinançament històric", ha assegurat Ruiz.

"El sistema sanitari continua igual, però s'està aguantant perquè han augmentat les llistes d'espera amb criteris clínics, s'han reduït salaris i inversions en millora d'equipaments", ha detallat el conseller que defensa que aquesta situació s'ha d'anar recuperant de mica en mica i que fer-ho passa per aconseguir un millor finançament.

Consell consultiu de pacients

Boi Ruiz ha clos aquest divendres a Girona la Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, que porta per títol 'Compartir per avançar'. L'objectiu d'aquesta trobada és compartir experiències, intercanviar informació, promoure la participació i recollir necessitats de pacients i associacions que hi ha a la regió sanitària Girona.

El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya és l'òrgan assessor representatiu de les associacions de pacients davant l'administració catalana que permet donar veu directa als pacients. Aquest organisme també dóna la possibilitat a les associacions de pacients de participar en el procés d'elaboració de les polítiques d'atenció sanitària del Departament de Salut.