L'Eurocambra insta els estats membres a multar els clients de la prostitució

Han aprovat un informe que recomana criminalitzar la compra de sexe però no les prostitutes

Amb 343 vots a favor, 139 en contra i 105 abstencions, el Parlament Europeu ha aprovat l'informe de la britànica laborista Mary Honeyball, que pretén erigir-se com el full de ruta per combatre el proxenetisme i el tràfic de persones a l'Europa dels 28. Es tracta d'un model d'actuació que vol criminalitzar la compra de sexe, no l'oferta, i que recomana als estats membre la imposició de multes a clients i propietaris de prostíbuls per fer "menys lucratives les organitzacions criminals". L'informe sosté que la prostitució genera explotació.

L'informe Honeyball no és vinculant però insta els estats membres a "combatre" l'explotació sexual introduint normes similars a les que s'apliquen a Suècia, Noruega o Islàndia. A Catalunya, des del 2011 es posen multes als clients de la prostitució de carretera, però també a les noies, una opció, aquesta última, que la resolució descarta. En municipis catalans on la prostitució és especialment problemàtica al voral de la carretera, com a la Jonquera, es va aplicar una normativa per multar només els clients, però va resultar poc exitosa perquè pocs pagaven la sanció.

L'anomenat "model nòrdic" multa clients, proxenetes i propietaris de bordells. A França, qui és enxampat pagant per sexe podria rebre una multa de 1.500 euros. Si reincideix, l'import s'incrementa fins als 3.000 euros. La manca d'un model europeu, però, provoca un turisme "sexual" entre els països amb una normativa més dura i de fet l'anunci del nou model francès va provocar temor a la frontera catalana per una possible arribada de clients francesos. Des dels municipis afectats han reclamat insistentment una normativa estatal clara per combatre el problema. 

L'informe Honeyball pretén evitar aquest turisme "sexual", ja que adverteix que la prostitució és un "problema transfronterer". "Els estats membres haurien d'assumir la responsabilitat de combatre la compra de sexe fora del seu propi territori introduint mesures similars a les adoptades per Noruega, on un ciutadà pot ser perseguit per comprar sexe a l'estranger", assegura el text adoptat a Estrasburg. 

La resolució de l'Eurocambra remarca que no s'han de penalitzar les persones que exerceixen la prostitució i reclama als estats membres que deroguin tota mena de legislació que ho faci. Amb tot, també avisa que considerar la prostitució com una feina "legal" i descriminalitzar la indústria del sexe "no és una solució per a garantir que les dones vulnerables i menors estan segures i no són víctimes de la violència o l'explotació".

"Més que la legislació general, que ha resultat desastrosa als Països Baixos i Alemanya, necessitem un enfocament específic per a la prostitució, que castigui els homes que tracten el cos de les dones com una mercaderia, sense criminalitzar a les persones que es veuen forçades al treball sexual", ha assegurat l'eurodiputada impulsora de l'informe, Mary Honeyball. Segons ella, l'Eurocambra "envia una senyal clara de que és prou ambiciosa per tractar el problema de la prostitució d'arrel i no acceptar-lo com un fet consumat", ha afegit.

Amb tot, l'informe també ha estat criticat, per eurodiputades com l'austríaca Ulrike Lunacek, que ha assegurat que tot i que comparteix les preocupacions per la prostitució i el tràfic de persones, considerava que el text no diferenciava prou bé entre la prostitució forçada i la voluntària i això criminalitza "les dones que han escollit treballar en la indústria del sexe per raons econòmiques".