El 15% dels centres de culte de Girona no són catòlics

En els darrers sis anys, la comunitat evangèlica ha obert un 33% més de centres a la demarcació

Les comarques gironines compten amb 1.255 centres de culte, dels quals un 15% no són catòlics. Les minories religioses més presents a la demarcació són els evangelistes (6,29% dels centres), els musulmans (4,06% dels centres) i els testimonis de Jehovà (1,04%).

La comarca que més centres no catòlics té és el Gironès (51), seguit de l'Alt Empordà i la Selva (38) i el Baix Empordà (27). En els darrers anys la diversitat religiosa ha augmentat significativament. Només del 2007 al 2013 es van posar en funcionament 71 nous centres a la demarcació, el que suposa un augment del 5,52%. La comunitat que va obrir més centres va ser l'evangelista, amb un 33% més.

Les dades dels Mapa Religiós de Catalunya -elaborades per un estudi universitari que té en compte tant els centres de culte registrats com els que no ho estan- estableix que al 2013 hi havia a Girona un total de 1.255 centres de culte. D'aquests, un 85% són de tradició catòlica però la resta són d'altres confessions. 

Els primers centres de culte d'altres religions a Girona es remunten al segle XIX, quan es va obrir la primera església evangèlica a Figueres (1878). Amb l'augment dels fluxos migratoris, especialment a partir dels anys 90, la diversificació religiosa s'ha fet més present a la demarcació. 

De fet, des del 2007 fins al 2013 hi ha hagut 71 nous centres, cosa que ha fet créixer el nombre total de centres de culte un 5,52%. El creixement més important l'ha fet l'església evangèlica, que ha obert un 25% més de centres en aquests sis anys. De fet, aquesta és la comunitat religiosa que té més centres a les comarques gironines (un 6,29% del total), seguida de la comunitat islàmica (4,06%) i els testimonis de Jehovà (1,04%). 
El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat que l'augment de població procedent de l'Amèrica Llatina i també de l'Est d'Europa ha fet créixer el nombre d'esglésies evangèliques a la demarcació, i també al context de tot Catalunya.


En canvi, amb el retrocés de l'arribada d'immigrants procedents de països musulmans, l'obertura de noves mesquites s'ha estabilitzat. Actualment, a la demarcació hi ha 51 mesquites, concentrades sobretot a l'Alt Empordà (13), la Selva (12) i el Gironès (11). L'any 2007, en canvi, es tenia constància de 33.

Les dades per comarques


Si s'analitzen les dades per comarques, es pot comprovar que hi ha diferències significatives pel que fa al nombre de centre de culte no catòlics. La comarca que més centres no catòlics té és el Gironès (51), seguit de l'Alt Empordà i la Selva (38) i el Baix Empordà (27). Per contra, al Pla de l'Estany només n'hi ha 4 o 6 al Ripollès. 

A comarques com la Garrotxa o el Ripollès durant els darrers sis anys hi ha hagut un retrocés en la xifra de centres de culte però, per exemple, al Gironès ha augmentat un 28,1% i a la Selva un 10,38%. 

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat que un dels seus objectius és fer cada cop més visible la diversitat religiosa que hi ha a Catalunya per tal de "normalitzar-la". "A tothom allò desconegut sempre el pot frenar, per això volem fer més visible la diversitat de confessions per així avançar en la normalització", ha destacat.