L'Audiència Nacional absol uns pares de Lloret acusats de fer l'ablació a dues filles a Gàmbia

La sentència conclou que la mutilació genital la va fer l'àvia pel seu compte

L'Audiència Nacional ha absolt uns pares de Lloret de Mar (Selva) que s'enfrontaven a una pena de 6 anys de presó acusats de fer l'ablació a dues filles durant un viatge a Gàmbia. La sentència conclou que qui va mutilar el clítoris a les nenes quan tenien set i tres anys va ser la seva àvia.

Segons la sentència, l'àvia va aprofitar que la mare havia marxat una dies a visitar uns familiars a una altra població per mutilar ella mateixa les nenes. El tribunal dóna credibilitat absoluta a la versió de la filla gran, que va explicar que la seva mare es va "enrabiar molt" quan va tornar i va descobrir la mutilació genital. El cas es va descobrir l'any 2011 durant un reconeixement mèdic al CAP de Lloret.

El cas que ara s'ha sentenciat arrenca a principis de juny del 2006. Aleshores, els pares, tots dos originaris de Gàmbia, vivien amb els seus quatre fills (dos nens i dues nenes) en uns baixos del carrer Floristes de Lloret de Mar. El dia 5 de juny, la mare va anar amb el fill petit fins al CAP del municipi i durant la visita li va comentar a la doctora que aprofitarien les vacances d'estiu per anar a visitar la família a l'Àfrica.

La metgessa va demanar a la mare que li portés les dues menudes -de 3 i 7 anys- per fer-los una exploració abans no agafessin l'avió. L'endemà, el dia 6 de juny, la dona va anar amb les seves filles al CAP. Aprofitant la revisió, des del centre van informar la mare sobre les conseqüències sanitàries i legals que comportava l'ablació.

Per motius laborals, aquell estiu el pare no va poder anar a Gàmbia amb la resta de la família. La dona i els nens van volar fins a Gambissara, on vivia l'àvia materna, i van quedar-s'hi durant dos mesos. Va ser durant aquest temps quan les petites van patir l'ablació.

Tot i això, la mutilació no es va descobrir fins gairebé cinc anys més tard. El 25 de gener del 2011, i abans de tornar a viatjar a Gàmbia, les nenes van tornar al CAP de Lloret de Mar per passar un altre reconeixement. Va ser llavors quan els metges es van adonar que se'ls havia extirpat el clítoris.

Arran d'això, es va obrir un procés penal contra els pares (que ara tenen 49 i 36 anys). El cas va anar a parar a l'Audiència Nacional, on dijous de la setmana passada es va celebrar el judici. Després de la vista, el fiscal va demanar que es condemnés els pares a 6 anys de presó per un delicte de lesions (mutilació genital). La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, va demanar l'absolució.

Aprofitant que era fora

La sentència de l'Audiència, de la qual ha estat ponent el magistrat Alfonso Guevara, absol tant el pare com la mare. A l'hora de decantar la balança, el tribunal considera "determinant" la versió que va explicar la germana gran, dient que qui els hi havia fet l'ablació era la seva àvia.

Segons recull la sentència, durant les vacances del 2006, la mare va aprofitar el viatge a Gàmbia per anar a visitar uns cosins. Aquells dies, però, la dona no es va endur els nens amb ella, sinó que els va deixar a Gambissara a càrrec de l'àvia.

Segons subratlla la resolució de l'Audiència Nacional, "aprofitant l'absència" de la mare, l'àvia va portar les dues nenes fins a una casa i, allà, ella mateixa els hi va fer l'ablació. La sentència deixa clar que l'àvia va actuar sense que la seva filla en sabés res. De fet, la sentència ja subratlla que, quan la mare va tornar i les petites li van explicar què havia passat, ella mateixa "es va enfadar i va discutir" amb l'àvia, retraient-li haver mutilat les menudes.

L'Audiència Nacional, però, també va més enllà i valora si els pares van actuar correctament. D'entrada, viatjant a Gàmbia. I després, deixant els nens a càrrec de l'àvia. La sentència deixa clar que tant el pare com la mare s'oposen a la pràctica de l'ablació i conclou que no es podia impedir el viatge, perquè això "suposaria arribar a l'extrem de trencar els llaços amb la resta de la família per la mera sospita que tingués lloc l'ablació".

A més, el tribunal tampoc creu que la mare ometés el seu deure de tenir cura dels fills quan els va deixar a càrrec de l'àvia. Segons recull la sentència, perquè es tractava "d'una persona amb qui confiava sense cap dubte i que no pensava que faria mal a les nétes".

Per aquests motius, l'Audiència Nacional absol tant el pare com la mare. La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies s'hi pot interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.