El mosso que va matar un home a Olot ja no serà jutjat

S'ha pagat una indemnització de 100.000 euros

Un acord extrajudicial a última hora ha evitat que el caporal dels Mossos d'Esquadra 2832 s'enfrontés a una setmana de judici acusat d'homicidi i a un veredicte final dels nou membres del jurat popular. El pacte ha arribat quasi en temps de descompte, quan més de trenta candidats a formar part del tribunal popular ja s'esperaven a l'Audiència de Girona a punt per a la tria del jurat. Finalment, l'acusació particular -exercida per la família de la víctima- i l'asseguradora han arribat a un acord d'indemnització. La família rebrà 100.000 euros i, a canvi, han retirat l'acusació.  

El caporal s'enfrontava a una pena de 5 anys de presó i a 6 d'inhabilitació per un delicte d'homicidi. L'acusació, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, considerava que l'agent havia actuat de forma "desproporcionada" quan el 10 de març del 2012 va disparar un tret contra la víctima. L'acusació li aplicava un eximent incomplet de legítima defensa perquè la víctima anava armada amb un ganivet. El fiscal, Víctor Pillado, demanava l'absolució perquè sostenia que el caporal va actuar en legítima defensa. La mateixa tesi que mantenien defensa i asseguradora.  

"Nosaltres afrontàvem el judici amb la dificultat que tenia que hem fet tota aquesta travessia del desert en la solitud més absoluta, perquè la pròpia fiscalia defensava l'absolució des del minut zero", ha criticat Salellas que ha explicat que han decidit arribar a un acord extrajudicial per poder garantir "algun tipus de cobertura" per al fill de la víctima. Salellas demanava inicialment una indemnització de 375.000 euros i finalment ha acceptat 100.000 euros. La major part dels diners seran per al fill però una quantitat també anirà destinada a indemnitzar la mare de la víctima.

Aquest diners els pagarà íntegrament l'asseguradora amb qui la Generalitat tenia contractada una pòlissa de responsabilitat patrimonial per cobrir els danys provocats per l'ús d'armament de foc per part de les forces de seguretat. "Els diners no ens poden tornar la vida d'una persona però ens semblava que era un reconeixement de responsabilitat important, perquè amb la intenció de pagar d'alguna manera es reconeix que no s'havia fet del tot bé", ha exposat Salellas a la sortida de la vista.  

Acord a contracor

Tot i que la família de la víctima ha retirat l'acusació, això no ha evitat que el caporal s'assegués a la banqueta dels acusats de la sala de vistes dels jurats de l'Audiència de Girona. Allà, ha escoltat com el magistrat de la Secció Quarta Javier Marca l'absolia de viva veu del delicte d'homicidi. Totes les parts han renunciat a presentar recurs contra la resolució judicial. Un cop fet això, els candidats a jurat popular han pogut marxar i s'ha donat el cas per tancat.

Salellas ha admès que aquest final no és el que haurien volgut. "Ens hauria agradat que el sistema judicial ens hagués acompanyat des del primer moment, que a través de la fiscalia s'hagués tutelat el dret de la víctima, que hagués acusat des del primer moment i que el caporal hagués estat castigat pel que va passar", ha explicat el lletrat que afegeix que estaven "esgotats" perquè han hagut d'assumir el pes de l'acusació durant tota la instrucció del cas.  

"Hem decidit arribar a un acord en pro del menor que va quedar desemparat per la mort del seu pare", ha afirmat l'advocat que creu que el fet que la Generalitat volgués que l'asseguradora pagués una indemnització és un "reconeixement importat de culpa". "La condició que posava la Generalitat era que no hi hagués judici i no hi hagués tribunal popular, és el preu que hem pagat", exposa Salellas.

Tot i això, l'advocat ha assegurat que la família no té sensació que s'hagi impartit justícia perquè el caporal ha quedat absolt "sense cap tipus de recriminació" i, a més, sense haver de posar ni un euro de la seva butxaca perquè "qui assumeix la responsabilitat és l'erari públic".  

"Els poders públics no han volgut que hi hagués un judici públic obert a la ciutadania per aclarir el cas, es vol tapar amb diners els que va passar de veritat", ha afirmat Salellas que conclou que és una situació "trista, dura i injusta" però han decidit acceptar la indemnització "a contracor i a disgust" perquè com a mínim així "algú ha respost per la situació".  

Ganivet contra arma reglamentària

El cas es remunta al 10 de març del 2012 quan cap a dos quarts de vuit del vespre el 112 va rebre una trucada alertant que en un habitatge del carrer de les Tries d'Olot hi havia un home que precisava d'assistència sanitària perquè havia ingerit un nombre indeterminat de pastilles. El personal sanitari que va arribar al pis, va demanar recolzament policial perquè el pacient estava agressiu i duia una arma blanca que els impedia apropar-s'hi per atendre'l.

Aleshores, es van desplaçar fins al pis diversos efectius policials, entre els quals hi havia el caporal 2832, que va anar a l'habitació on hi havia la víctima i el seu fill menor d'edat. En un moment determinat, la víctima es va dirigir cap al caporal armat amb un ganivet. Aleshores, el mosso va desenfundar l'arma i va disparar un tret contra la víctima, que va morir com a resultat de les ferides tot i rebre assistència mèdica immediata.