La mala praxis dels Mossos deixa en llibertat un lladre multireincident

Absolen l'acusat d'assaltar una casa a Vilafant perquè els agents van cometre "irregularitats greus" per identificar-lo

L'Audiència de Girona ha absolt el lladre multireincident acusat de robar en una casa de Vilafant (Alt Empordà) el novembre del 2012 perquè els Mossos d'Esquadra van cometre "irregularitats greus" per identificar-lo. Marcos Foraster s'enfrontava a 6 anys de presó per un delicte de robatori amb força en casa habitada amb un agreujant de reincidència.

La defensa, encapçalada pel lletrat Antoni Quera, demanava l'absolució al·legant que la roda de reconeixement no era vàlida. La sentència conclou que els Mossos van ensenyar una sola foto d'un sospitós a la víctima i que això va provocar que el reconeixement fos "induït". Com que aquesta identificació era l'única prova contra Foraster, ha quedat absolt.

La sentència de la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, conclou que durant el judici va quedar acreditat que l'actuació policial relacionada amb la identificació de l'acusat contenia "greus irregularitats". Segons recull la sentència, els agents que es van encarregar de la investigació van ensenyar una sola fotografia del sospitós a l'únic testimoni que podia identificar el lladre: el fill menor d'edat del propietari de la casa on havien entrat a robar.  

Cap a les set del vespre del 24 de novembre del 2012 un lladre va saltar la tanca d'una casa situada al carrer Lleida de Vilafant i amb un objecte punxant va forçar una porta per entrar dins el domicili. Un cop dins, va regirar la casa agafant diversos objectes com joiers o ampolles de perfum.   

Mentre el lladre encara buscava objectes de valor, el propietari de l'immoble, juntament amb el seu fill menor d'edat, van tornar a casa. Quan van arribar van veure que una llum de la casa estava oberta i van veure passar una ombra per davant la finestra del pis superior. Immediatament van trucar els Mossos d'Esquadra i van anar a avisar els veïns.  

Aleshores, el lladre va saltar des del segon pis fins al carrer i va arrencar a córrer per evitar que l'atrapessin. El menor, juntament amb un veí, el va perseguir i va aconseguir veure-li la cara, tot i que només de reüll i en movient. Arran de la identificació que el menor va fer del lladre amb la fotografia, van detenir Marcos Foraster. El delinqüent, que s'enfrontava a 6 anys de presó, va negar ser l'autor del robatori i va assegurar que el dia dels fets estava "en algun lloc drogant-se".  

Tal com demanava l'advocat de la defensa, Antoni Quera, la sentència conclou que la identificació va ser "induïda" perquè, de forma totalment irregular, els agents que es van encarregar de la investigació van ensenyar només una foto al menor preguntant-li si era el lladre que havia vist. "Això va provocar que les diligències de reconeixement fotogràfic i de reconeixement en roda fossin induïdes, o més concretament que s'hagués produït una transferència inconscient que les invalidava com a prova", apunta la magistrada.  

Tot i que la sentència considera que els Mossos segurament només van ensenyar una fotografia de l'acusat perquè devien tenir sospites que era el lladre, també apunta que "per molt lícites que fossin les intencions dels investigadors, els agents no podien desconèixer que aquesta mala praxis ha pogut determinar, influir o condicional el reconeixement posterior del sospitós".  

Per això, la sentència conclou que la identificació que va fer el menor no pot servir per condemnar Foraster perquè "no és fiable". La magistrada considera que el menor va reconèixer l'acusat de forma "induïda" i, a més, sempre va dir que era "el que més s'assemblava" al lladre, sense que en cap moment es mostrés "rotund" en la identificació. Com que era l'única prova que hi havia contra Foraster, l'Audiència de Girona l'ha absolt. La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.