Els estrangers reactiven els tributs immobiliaris a la Costa Brava

El Govern ingressa 81,75 MEUR derivats d'aquests impostos a la demarcació i 5,4 MEUR per la taxa turística

Les compres d'habitatge per part d'estrangers a la Costa Brava han reactivat els tributs que graven les operacions immobiliàries a les comarques gironines. L'any passat, la Generalitat va ingressar 81,75 MEUR derivats d'aquests impostos a la demarcació, trencant així la tendència a la baixa que s'arrossegava des de l'inici de la crisi.

L'estadística del Govern també recull, per primer any, els ingressos de la nova taxa turística (en concret, a Girona van ser de 5,48 MEUR). Tot i que no hi ha dades territorialitzades, el 2013 també s'ha caracteritzat per l'increïble augment -de fins a un 85%- que ha experimentat la recaptació de l'impost de Patrimoni a tot Catalunya, conseqüència de l'amnistia fiscal.

L'any passat, arreu de Catalunya la Generalitat va ingressar 2.156,53 MEUR procedents dels tributs propis i dels cedits per l'Estat. Dins el primer bloc s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials, el gravamen de protecció civil i la taxa turística. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, Patrimoni, Successions i Donacions i els que es graven sobre el joc.

Si es mira el global, l'any passat les arques públiques van recaptar 265,95 MEUR més que el 2012 (cosa que suposa un increment de recaptació del 14,07% d'un exercici per l'altre). A l'hora de buscar les raons d'aquest augment, però, només cal donar un cop d'ull a l'estadística per veure com hi ha una causa clara que l'explica (o tribut, parlant en propietat).

I és que l'any passat, a tot Catalunya els ingressos per l'impost de Patrimoni es van enfilar fins a un 85% (passant dels 266,18 als 552,35 MEUR). Sobretot, a conseqüència de l'amnistia fiscal que va aplicar el govern espanyol.

Si bé aquells qui s'hi van acollir podien fer aflorar ingressos o actius que fins aleshores no declaraven, això no els eximia dels efectes tributaris posteriors. És a dir, que tots aquells nous béns que es van estalviar IRPF, ara han de pagar Patrimoni.

Tot i que no hi ha dades territorialitzades d'aquest impost (perquè l'Estat en transfereix la recaptació directament als serveis centrals del Departament d'Economia), sí que l'estadística de la Generalitat corresponent a la recaptació del 2013 permet comparar l'evolució d'altres tributs a les comarques gironines.

Descomptant Patrimoni, l'any passat a la demarcació el Govern va ingressar 126.861.176,9 euros en impostos.


(clica per ampliar la imatge)

Inversió estrangera al litoral

D'entrada, al territori, allò que crida l'atenció és el comportament dels tributs que fan referència al sector immobiliari. En concret, els ingressos per Actes Jurídics Documentats (que grava les hipoteques al registre) i Transmissions Patrimonials (referit, entre d'altres, a la compra de pisos de segona mà).

Aquí, per primer cop d'ençà que va començar la crisi, la recaptació s'ha incrementat d'un exercici per l'altre. Es tracta tan sols d'un tímid 6% (passant de 76,5 a 81,7 MEUR) que ve a confirmar allò que ja recullen les estadístiques del sector immobiliari. És a dir, que a la demarcació les hipoteques continuen a la baixa, però tot i això les vendes han repuntat.

Una paradoxa que té una explicació clara. Per una banda, perquè hi ha inversors que paguen al comptat; i per l'altra, perquè cada cop més estrangers compren apartaments i segones residències a la Costa Brava (sobretot, francesos i russos).

La nova taxa recapta 5,48 MEUR

El 2013 també ha estat l'any en què, per primera vegada, ha entrat en joc la nova taxa turística. Tot i que el nou impost va entrar en vigor per Tots Sants del 2012, com que es recapta trimestralment, ha estat a partir de l'any passat quan s'ha començat a comptabilitzar durant un exercici sencer.

Arreu de Catalunya, el nou impost ha recaptat 34,53 MEUR. I d'aquests, 5,48 han vingut d'estades fetes a la Costa Brava, al Pirineu gironí o a la resta de comarques de la demarcació.

La taxa turística la paga tothom qui s'allotgi en un establiment o arribi en creuer (excepte els menors de 16 anys i els qui contractin programes de l'IMSERSO). El tribut va en funció de la categoria dels allotjaments (hotels, apartaments, càmpings, albergs) i també de la zona de Catalunya. S'estén entre els 45 cèntims i els 2,25 euros diaris.

L'estadística de recaptació a les comarques gironines també reflexa una altra conseqüència de la crisi: que la gent es gasta menys diners en casinos, rifes i màquines escurabutxaques. I és que, a la demarcació, els ingressos procedents dels Tributs sobre el joc han caigut un 8% (passant dels 19,40 MEUR als 17,84).

Per últim, un altre dels tributs que ha registrat caigudes de recaptació ha estat el de Successions i Donacions. D'un any per l'altre, s'han passat d'ingressar 27 MEUR a 21,03.