La inflació creix un 0,5% durant el gener a la demarcació de Girona

L'IPC mensual baixa un 1,2% a les comarques gironines, segons l'INE

La inflació anual ha augmentat un 0,5% durant el gener a la demarcació de Girona, segons de l'índex de preus de consum (IPC), que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per contra, l'IPC mensual ha baixat un 1,2% a les comarques gironines. La inflació anual ha augmentat un 0,3% durant el gener a Catalunya, però ha caigut un 1,1% a nivell mensual. Els preus al conjunt de l'Estat han incrementat un 0,2% anual durant el primer mes de l'any, la taxa més baixa registrada en un gener des que va començar la sèrie l'any històrica de l'INE el 1961. A nivell mensual, la inflació ha baixat un 1,3% al conjunt de l'Estat.

La moderació de la inflació es deu al descens dels preus de carburants i lubricants, en relació a l'ascens que van patir ara fa un any, i a l'increment del cost de l'electricitat. També destaca l'estabilitat dels preus del tabac, que van augmentar l'any anterior. Per contra, l'apartat de roba i calçat ha experimentat un augment moderat durant el mes de gener. La resta de components de la cistella de l'IPC han tingut un comportament molt estable durant el gener.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es manté en el 0,2% i s'iguala així a l'IPC general. Aquestes dues taxes no coincidien des de juny de 2007, segons ha informat l'INE en un comunicat.

La inflació mensual cau un 1,1% a Catalunya i un 1,3% al conjunt de l'Estat

Al gener, la taxa mensual de l'IPC general ha baixat un 1,1% a Catalunya i un 1,3% a tot l'Estat. Entre els grups amb repercussió negativa en l'índex general destaquen la roba i el calçat , amb una taxa del -14,9% , que recull l'efecte de les rebaixes d'hivern. També l'oci i la cultura, amb la variació mensual del -2,1 %, a causa de la disminució dels preus del viatge organitzat.

El transport ha registrat una variació del -0,5%, com a conseqüència del descens dels preus dels carburants i lubricants i, en menor mesura, dels automòbils. El preu de les comunicacions ha caigut un 1,5, a causa de la baixada dels preus dels serveis telefònics. El parament presenta una taxa del -0,8%, sobretot per la disminució dels preus dels articles tèxtils per a la llar i els mobles.

Per la seva banda, els aliments i begudes no alcohòliques han contribuït positivament a l'IPC, amb una taxa del +0,4, especialment per la pujada dels preus dels peixos frescos, les fruites fresques i els crustacis i mol·luscs. L'INE també destaca la baixada dels preus de les llegums i hortalisses fresques. També l'habitatge, amb un increment del 0,5% per l'increment dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, de la distribució d'aigua.