Sant Jaume de Llierca demana 'sentit comú' al Govern en el tema de la planta de triatge

Considera que el projecte vulnera la llei d'urbanisme

La tramitació urbanística que ha de permetre la construcció de la futura planta de triatge a Sant Jaume de Llierca està a punt de completar-se. La Comissió d'Urbanisme de Catalunya debatrà la seva aprovació definitiva en la sessió del pròxim 18 de febrer tal com es va donar a conèixer ahir dimarts, un fet que preocupa i molt a l'Ajuntament d'aquest municipi que des de fa temps demana al Consell Comarcal de la Garrotxa i al Govern, que és qui té la decisió final, que es faci marxa enrere. El consistori, que compta amb el suport dels veïns i d'entitats ecologistes, no està en contra de la infraestructura sinó que no comparteixen l'indret escollit per l'ens comarcal, com són uns terrenys rústics al pla de Can Coma de Baix.

Des de l'Ajuntament encara no donen per fet que el Govern doni el vist-i-plau al projecte el pròxim 18 de febrer i demanen que s'imposi el "sentit comú" i els arguments tècnics que desaconsellen aquesta ubicació. I és que, com venen alertant des de fa temps, la memòria ambiental que acompanya el pla especial urbanístic de la planta pot estar mal fonamentada i incloure "errors" que poden "vulnerar la llei d'urbanisme". Per l'alcalde, hi ha aspectes que no s'han aclarit com ara el nivell de permeabilitat dels terrenys on s'ha de fer la planta.

En cas que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, doni llum verd al projecte definitiu, l'Ajuntament estudiarà amb els seus assessors si realment s'està incomplint la normativa tal com sospiten des de fa temps. "Si s'està vulnerant la llei, estic obligat a denunciar perquè si no en seré còmplice", afegeix el batlle, que ja ha dit en anteriors ocasions que portarà el cas als tribunals si ho creuen necessari.

Una planta que no està prevista en la planificació del Govern

Un altre argument que demostraria que la Generalitat no té pensat tirar endavant la planta, segons l'Ajuntament, és que no està inclosa en el pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus que va fins al 2020. Fer-la seria una "bestiesa absoluta", afegeix Puig, perquè la comarca ni tampoc amb d'altres de veïnes com el Pla de l'Estany generen prou residus com per fer-la rendible. "Ens podem trobar que s'hagi de pagar un plus a l'empresa gestora de la planta perquè no es generen prou residus", alerta l'alcalde de Sant Jaume de Llierca. 

Els terrenys escollits i l'alternativa de l'Ajuntament

Els terrenys escollits pel Consell Comarcal de la Garrotxa són rústics i es troben al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià, tal com vénen denunciant entitats ecologistes. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l'altre polígon, entre d'altres aspectes.

Com a alternativa, el consistori defensa que la futura planta es faci al polígon Politger i compta amb el suport d'entitats ecologistes, diversos partits polítics i sectors econòmics com la pagesia que també defensen la seva proposta. El seu alcalde ja ha advertit que si la Generalitat tira endavant el projecte de forma definitiva i sense tenir en compte les seves peticions, ho portaran als tribunals.