Urbanisme aprova amb matisos el projecte de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca

La comissió dóna llum verd al nou Pla General de Calonge

La Comissió d'Urbanisme de Girona ha donat un sí amb matisos al projecte del Consell Comarcal per a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. El centre de tractament de residus es vol situar en uns terrenys de sòl no urbanitzable al sud del polígon Pla de Politger, situat a cavall de l'A-26 i el riu Fluvià. La comissió ha emès un informe favorable al projecte, però demana que s'hi facin alguns retocs mediambientals. L'emplaçament on el Consell Comarcal aposta per situar la planta, però, topa frontalment amb la proposta de l'Ajuntament, que aposta per aixecar-la dins el polígon.

D'altra banda, Urbanisme ha donat llum verd al nou Pla General de Calonge, que preveu aixecar 3.808 nous habitatges . La Comissió d'Urbanisme de Girona ha emès avui un informe favorable sobre el nou centre de gestió de residus de la Garrotxa, però demana al consell comarcal algunes modificacions abans de donar llum verda al projecte. Aquest informe, doncs, és previ a l'aprovació provisional del Pla especial del nou centre de residus.

La proposta d'ubicació escollida per Urbanisme, en sòl no urbanitzable, se situa al sud del sòl industrial Pla de Politger de Sant Jaume de Llierca, que es troba entre l'autovia A-26 i el riu Fluvià. La comissió ha valorat favorablement la proposta "per la compatibilitat urbanística i territorial" però ha fet algunes peticions que el consell comarcal haurà d'incorporar en l'avaluació ambiental del projecte.

Segons Urbanisme, cal garantir que amb la ubicació del Centre de Gestió de Residus el sòl no perd permeabilitat i també demana que la nova instal·lació no afecti negativament a la connectivitat territorial. Igualment, la comissió també assenyala que al llarg de la tramitació del document s'haurà de vetllar per garantir-ne l'accés.

Aquesta planta de triatge ha estat objecte de polèmica ja que consell comarcal i ajuntament defensaven emplaçaments diferents. L'emplaçament on el consell comarcal apostava per situar la planta ha estat la proposta escollida per Urbanisme. Per contra, l'ajuntament volia aixecar-la dins el polígon.

Aprovat definitivament el POUM de Calonge

D'altra banda, la comissió d'Urbanisme de Girona ha aprovat definitivament el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Calonge (Baix Empordà), que havia passat en diverses ocasions per la comissió i havia estat objecte de polèmica.

Calonge es regia per un planejament general de caràcter plurimunicipal (atès que incloïa també Palamós i Vall-llobrega) aprovat el 1986 que va ser anul·lat per sentència judicial. El nou document que va veure la llum el 1994 comportava importants dificultats per racionalitzar el creixement accelerat que ha experimentat el municipi les darreres dècades, especialment de la mà del turisme.

L'objectiu del POUM que ara s'aprova definitivament és, precisament, racionalitzar aquest desenvolupament i, per tant, no proposa nous creixements substancials. El pla estima que Calonge assolirà uns 15.000 habitants l'any 2021 i preveu la construcció d'un màxim de 1.362 habitatges en sòl urbanitzable i 2.446 en sòl urbà.

El POUM té en consideració tot un seguit de recursos i sentències relacionades amb l'urbanisme a Calonge. Així, el nou planejament explicita l'ordenació desitjada d'acord amb els dictàmens de les diferents sentències i a les actuals necessitats urbanístiques.