Sant Jaume de Llierca acusa el Consell de tenir pressa per fer la planta de triatge

El consistori diu que ja volen els terrenys abans que la Generalitat aprovi el pla especial de Residus

Sant Jaume de Llierca denuncia que el Consell Comarcal de la Garrotxa "té pressa" per adquirir els terrenys rústics de la futura planta de triatge al pla de Can Coma de Baix quan encara el Govern no ha aprovat definitivament el pla especial del nou centre de Gestió de Residus.

El consistori ha demanat a l'ens que esperi almenys fins a l'octubre quan la Generalitat tindrà enllestit el Pla Sectorial que determinarà on s'han de fer aquest tipus d'instal·lacions i quines seran prioritàries. La resposta rebuda, segons l'alcalde del municipi, Ferran Puig, ha estat "que no hi ha temps". Alerten que el consell es gastarà prop de 410.000 euros per una finca no urbanitzable que pot quedar sense utilitat.

L'alcalde del municipi, Ferran Puig (Junts per Sant Jaume-AM), ha fet aquestes declaracions avui, acompanyat de la primer tinent d'alcalde, Clara Bayona, i la regidora de Medi Ambient, Rosó Domènech, quatre dies abans que el consell d'alcaldes aprovi previsiblement el pla especial del nou centre de gestió de residus. Serà una aprovació provisional i també l'"última batalla" al territori sobre aquest tema, segons l'alcalde, perquè a partir d'aquí el procés passarà als "despatxos" de la Generalitat que serà qui ha d'acabar aprovant-ho definitivament. Un cop més, l'equip de govern de Sant Jaume de Llierca demana a la Generalitat que "posi el seny" que consideren que no ha tingut el Consell Comarcal en voler construir la planta de triatge als terrenys no urbanitzables de Can Coma de Baix en comptes de fer-ho al sector sud del polígon industrial Pulitger com han defensat sempre.

L'Ajuntament creu que el Consell Comarcal "té pressa" per comprar els terrenys rústics on ha d'anar projectada la planta perquè quan se'ls hi ha demanat que esperessin a que el Govern tingués enllestit el Pla Sectorial que determinarà la ubicació i planificació d'aquest tipus d'infraestructures al territori els han contestat que "no hi ha temps". També creuen que un cop el consell d'alcaldes d'aquest dijous aprovi de forma provisional el pla especial, es donarà llum verd a la compra de la finca sense saber prèviament si el Govern continua veient com a prioritària aquesta infraestructura que costarà més de 13 MEUR.

En aquest sentit, l'equip de Ferran Puig alerta que la Garrotxa, a través del Consell Comarcal, es gastarà prop de 410.000 euros per adquirir uns terrenys no urbanitzables amb el risc que la instal·lació s'acabi posposant amb el temps. També consideren que en el context de crisi actual "no es poden llençar els diners en projectes mal plantejats".

Un cop més, també han denunciat la "politització" que s'està fent d'aquest ens comarcal que "no defensa" els interessos del territori. "Sant Jaume de Llierca se sent no com si no tinguéssim Consell comarcal sinó com si en tinguéssim un en contra que no ens ho acaba de dir tot", han lamentat en un manifest llegit aquest matí. Reclamen que un projecte d'envergadura com aquest es tiri endavant per unanimitat i amb el consens de tothom, no pas amb la majoria absoluta de CiU.

Sense resposta de les al·legacions

El maig del 2012, l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca va presentar les al·legacions al pla especial del nou centre de gestió de residus. A dia d'avui, encara no han rebut resposta tot que, segons Puig, els consta que ja estan resoltes des de l'octubre de l'any passat. Consideren que aquest fet demostra "la deslleialtat" del Consell Comarcal que té "congelades" aquestes resolucions que l'Ajuntament necessita saber per poder presentar un recurs. També diu que "serà rocambolesc" que el consell d'alcaldes ho aprovi el pla especial aquest dijous sense haver lliurat prèviament la resposta de les al·legacions.

Els terrenys escollits pel Consell Comarcal de la Garrotxa són rústics i es troben al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l'altre polígon, entre d'altres aspectes.

Com a alternativa, el consistori defensa que la futura planta es faci al polígon Pulitger i compta amb el suport d'entitats ecologistes, diversos partits polítics i sectors econòmics com la pagesia que també defensen la seva proposta. El seu alcalde ja ha advertit que si la Generalitat tira endavant el projecte de forma definitiva i sense tenir en compte les seves peticions, ho portaran als tribunals.