L'olotí Xevi Bayona representarà Catalunya al 'Changing Track'

Consisteix en un projecte europeu per transformar antics traçats ferroviaris en art efímer

Un vagó de tren erigit en un antic traçat ferroviari i amb un arbre al seu interior. Aquesta és la proposta amb la qual l'arquitecte olotí Xevi Bayona ha resultat elegit per participar com a representant de Catalunya al Changing Track.

Es tracta d'un projecte europeu d'arts visuals i digitals contemporànies per transformar antics traçats ferroviaris en espais d'exposició a l'aire lliure i així acostar l'art contemporani al ciutadà.

Els altres dos artistes participants són Aideen Barry, que farà la intervenció a Olot, i el creador britànic Noah Rose, que treballarà a la via verda de Girona. Primer instal·laran les creacions a Catalunya a partir del maig i després viatjaran a Irlanda i al Regne Unit.

Bayona ha estat elegit entre una trentena d'artistes que van presentar les seves propostes al Consorci Transversal, el soci català que participa en el projecte Changing Track, juntament amb dos socis més d'Irlanda i del Regne Unit. Un jurat català va seleccionar quatre projectes i finalment va ser un jurat internacional qui va escollir finalment l'obra de Bayona.

La seva coordinadora d'activitats, Núria Pascal, explica que el que va "impressionar" més al jurat va ser que l'arquitecte olotí va escollir una proposta "molt poètica" i "impactant" com és agafar un vagó de tren de nou metres i posar-lo en vertical amb un arbre a dins. El mateix artista assenyala que amb aquesta proposta pretenia recuperar la memòria del ferrocarril, que és passat, posar-lo erecte al mig del paisatge per jugar amb la verticalitat i col·locar-hi un arbre a dins per representar "la natura que es menja la màquina".

Aquesta era la proposta inicial que prendrà forma al Comtat de Mayo, a Irlanda, i al Comtat de Northamptonshire, al Regne Unit l'estiu que ve. Abans, però, Bayona adaptarà aquesta creació a l'antic pont del ferrocarril de Tortosa, un punt urbà que viurà una lleugera modificació de la idea inicial. No hi haurà el vagó perquè el pont fa 230 metre de llarg, passa per sobre del riu Ebre i el tren quedava massa petit. És per això que l'artista ha adaptat la proposta, batejada amb el nom d''Ombres de memòria', per mostrar com el pas del ferrocarril va transformar el paisatge i la vida dels seus ciutadans. Tot i que no ha volgut revelar massa detalls perquè encara està estudiant els materials i l'encaix de l'obra a l'indret, sí que ha avançat que buscarà jugar amb els contrallums i les siluetes dels mateixos caminants i de les bicicletes que passin per allà.

Entre els reconeixements que ha aconseguit Xevi Bayona, destaca els dos premis FAD que va rebre l'any passat per la seva intervenció efímera a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona convertida en la Factoria dels Reis d'Orient. Poder participar ara en el Changing Tracks és una "gran oportunitat", ja que no només podrà treballar a fora sinó que també coneixerà i compartirà experiències amb els altres dos artistes convidats.

Una estada d'un mes a cada lloc

El projecte compta amb un pressupost de 400.000 euros, la meitat dels quals es financen a través de la Unió Europea, des de l'Agència Executiva en l'àmbit de l'Educacio, Cultural i Audiovisual, i la resta de diners els assumeixen els tres socis que ho organitzen. Els diners permeten a cada artista disposar d'un salari, tenir les despeses d'allotjament i desplaçaments coberts i també la part de producció i material que necessitaran.

La idea és que l'artista resideixi durant un mes a cadascuna de les tres ciutats on haurà de fer la intervenció per així "impregnar-se" de l'entorn i conèixer i estar en contacte amb entitats i artistes locals.

Una artista irlandesa a Olot i un d'anglès a Girona

Irlanda té com a representant Aideen Barry, una artista que farà la seva creació en el tram del carril bici que va des de les Fonts de Sant Roc d'Olot fins a les Preses resseguint l'antic traçat del carrilet. Utilitzant les tècniques audiovisuals, l'artista relatarà "els secrets i històries amagades" de l'espai tot basant-se en un llibre del segle XIX, 'Consells per a senyores viatgeres' i amb l'ajuda de 30 obres de vídeo ambientats en diferents indrets del Regne Unit, Irlanda i Espanya. La seva creació culminarà amb la publicació d'un llibre.

Finalment, l'anglès Noah Rose, que ha exposat a 80 poblacions de tot Europa, se centrarà en un tram del carril bici de Girona -a escollir entre les hortes de Santa Eugènia fins a Quart- per construir el que ha anomenat 'Museu dels esdeveniments interconnectats', una instal·lació escultòrica que utilitzarà materials trobats a la zona.

Changing Tracks es farà des del mes de maig fins a finals d'estiu amb la idea d'acostar l'art contemporani a un públic molt ampli i fora de les parets d'un museu o d'una galeria. "Volem que el visitant que passi per la via verda es trobi amb l'obra d'art, que s'expliqui per sí mateixa i que els sorprengui", conclou Núria Pascal.

El projecte està organitzat des del Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, amb el suport del Departament de Cultura.