Les fortes ventades s'estendran a les comarques del nord-est

Protecció Civil manté la prealerta del Neucat fins a la tarda ja que les nevades comencen a remetre

Protecció Civil manté activada la prealerta del pla Procicat per la previsió de fortes ventades de fortes ventades que aquest dijous s'estendrà a les comarques del nord-est. Aquest matí, el vent ja ha bufat amb intensitat al Pirineu i Prepirineu occidental i a partir de la pròxima matinada tornarà a bufar amb força a l'Alt Pirineu i Aran.

A partir d'aquest dimecres al matí, els les ventades tornaran afectar tot el Pirineu i Prepirineu i també podran estendre's a l'Alt Empordà i a les comarques d'Osona, el Vallès Oriental i la Selva, sobretot a les cotes més elevades. A partir del vespre, la previsió de forts vents es redueix a les comarques de l'Alt Empordà, Ripollès, Garrotxa, Osona, Vallès Oriental i la Selva. Es preveu vent de component sud i les ratxes màximes, que podran superar els 90 km/h, es produiran a les cotes més elevades. L'episodi de vent s'allargaria fins divendres i afectaria el terç sud del país, amb entrada de vent del nord-est.

Protecció Civil també la prealerta del pla Neucat fins a la tarda ja que comença a remetre l'episodi de nevades, que han estat destacables en diversos punts del Pirineu. Segons ha informat Departament d'Ensenyament, s'han produït incidències viàries a causa de les nevades que aquest dimecres han afectat algunes rutes de transport escolar. Ha quedat afectada.

Al Pallars Jussà, la neu ha afectat part de la ruta de La Torre de Tamúrcia - Campament d'Areny en què cinc alumnes que van d'Espluga de Serra a Pont de Suert no han pogut anar a classe. També ha quedat afectada parcialment la ruta d'Aguiró - La Plana de Montrós en què dos alumnes de primària del poble d'Aguiró que van a l'Escola de la Plana s'han hagut de quedar a casa per l'acumulació de neu que presentava el tram de carretera.

A l'Alt Urgell, hi ha hagut set alumnes que s'han quedat sense poder anar a escola per la cancel·lació de la ruta de Tuixén a la Seu d'Urgell. I a l'Alta Ribagorça, la neu ha afectat parcialment la ruta de transport escolar Senet-Vilaller-Pont de Suert, amb vuit alumnes de Sarroqueta que no han pogut anar a classe.

El Servei Català de Trànsit informa que en aquest moments només resten afectades per neu dues vies del Berguedà. Són la BV-4024, que està tallada entre Bagà i Coll de Pal, i la BV-4031 entre Castellar de n'Hug i la Molina, on és obligatori circular amb cadenes.

D'altra banda, també segueix activada la prealerta del pla Inuncat pel mal estat de la mar que afectarà a tot el litoral català excepte les comarques de Terres de l'Ebre i s'allargarà fins a aquest vespre. Fins a mitja tarda bufarà vent de sud-oest moderat amb cops forts. Hi haurà mar de fons del sud i es podran registrar onades de més de 2,5 metres d'alçada. Ja des d'aquest matí ja es registra fort onatge al litoral català, sobretot a la seva meitat nord.

Protecció Civil demana molta prudència davant la meteorologia adversa i precaució en la mobilitat per les zones afectades pels forts vents i la neu.