Més de 6.000 vots, el 99,5% en contra, en la consulta sobre la MAT

Els organitzadors celebren l'èxit de la iniciativa

Durant tot el diumenge, de nou del matí a nou del vespre, els pobles de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils han realitzat l'esperada consulta popular sobre la construcció de la MAT i el ramal que afectarà aquestes tres localitats selvatanes. En total, la consulta ha rebut 6.001 vots, 3.026 d'ells realitzats per veïns dels tres municipis i 2.975 vots de ciutadans d'arreu de Catalunya, Espanya i d'altres països de tot el món.

Gairebé la meitat de tots els vots recollits, 2.975, s'han fet per internet. D'aquests, 2.601 han estat veïns d'altres municipis de la comarca de la Selva o ciutadans catalans. Uns 200 han estat participants d'arreu d'Espanya que han volgut mostrar la seva oposició a la construcció de la línia de molt alta tensió i 94 han estat persones d'arreu del món que han conegut aquesta iniciativa. Pel que fa als vots presencials, el municipi de Santa Coloma de Farners encapçala la llista amb 1.643 vots, molt per sobre dels altres dos municipis on es realitzava la consulta. A Riudarenes s'han comptabilitzat 263 vots i a Sils 208.

En total, el 99,5% dels participants han votat en contra de la MAT. Des de la Plataforma No a la MAT Selva han concretat que els vots en contra de la línia de molt alta tensió i el ramal han arribat als 5.910. També s'han registrat 78 vots a favor de la construcció de la MAT i 13 en blanc. "Estem molt contents de la resposta ciutadana, ha superat totes les nostres expectatives", ha assegurat un dels portaveus de l'agrupació ciutadana que s'ha encarregat d'organitzar l'esdeveniment, Xavi Amat.

En aquest sentit, Amat, ha subratllat que la gran afluència de participants i el clamor en contra de la MAT els ha donat "molta energia" per continuar lluitant i, per això, ja han exigit una reunió urgent amb el Govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller Felip Puig i membres de Red Elèctrica. "Ha estat un clamor en contra de la línia i ha demostrat la voluntat i interès de la població per poder decidir el seu futur i sobre projectes que els afecten", ha apuntat el portaveu.

En aquesta línia, Amat ha explicat que els ha "sorprès" com tota la comarca s'ha bolcat en aquesta consulta. "Sempre hem fet una campanya molt popular, amb cercaviles, encesa d'espelmes o altres actes com apagades de l'enllumenat públic i pensàvem que vindria gent més jove però ens hem trobat amb molta gent gran, de 80 i 90 anys, famílies i adults de totes les edats", ha explicat Amat. Entre els assistents s'hi ha pogut veure el diputat de la CUP, Quim Arrufat, el Jordi Tardà o diversos monjos budistes que viuen a la comarca en dues agrupacions. Abans d'acabar la consulta, una altra de les portaveus de l'entitat, Beth Galí, ha avançat que la iniciativa social era el començament d'una lluita que comptaria amb nombroses accions reivindicatives.

Al mateix temps, des de la plataforma han volgut comentar una sèrie de notícies que havien sorgit els darrers dies on s'apuntava que el diàleg entre l'alcalde de Santa Coloma de Farners i Red Elèctrica havia avançat i que l'empresa veia amb bons ulls canviar de traçat algunes torres. "És una informació falsa, només s'està parlant de moure un o dos metres alguna torre però en cap cas s'ha replantejat tot el traçat ni s'han buscat alternatives viables", ha conclòs Galí.