Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils es mobilitzen en contra de la MAT

Més d'un miler de persones ja han votat presencialment a la consulta i 4.000 més per Internet

Èxit d'afluència a la consulta No a la MAT a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. Més d'un miler de persones ja s'han apropat fins a aquestes tres localitats selvatanes per entregar el seu vot presencialment i unes 4.000 ho han fet per via electrònica. L'entitat organitzadora de l'acte, la Plataforma No a la MAT Selva, ressalta que s'han superat "totes les expectatives" i que la gran mobilització demostra la indignació que sent la ciutadania davant la MAT.

"La consulta és només l'inici de la lluita, tots els pobles estan dempeus en contra la infraestructura, esperem que a partir d'ara els polítics ens escoltin i puguem aturar el projecte", ha explicat la portaveu de l'entitat, Beth Galí. Des de les nou del matí, la consulta sobre la MAT ha despertat molt de moviment a la comarca de la Selva. Pel que fa a Santa Coloma de Farners, riuades de gent s'han apropat des del matí - aprofitant el dia de lleure o durant un descans a la seva feina- fins a la biblioteca municipal Joan Vinyoli per lliurar el seu vot.

Qualsevol veí de les comarques gironines, major de 16 anys, podia exercir dir la seva en aquesta votació. La pregunta era molt clara: 'Està d'acord en que es construeixi la línia de Molt Alta Tensió i el seu ramal que afectarà els municipis de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils?'. La resposta també, sí o no.

Al voltant de les sis d'aquesta tarda ja havien passat més d'un miler de persones per Santa Coloma de Farners, unes 200 per Riudarenes i més d'un centenar a Sils. A més de tots aquests vots s'han de sumar els 4.000 que la Plataforma No a la MAT de la Selva havia obtingut mitjançant la votació electrònica per internet. L'organització ha creat un sistema especial per poder recol·lectar tots els vots, identificar els veïns mitjançant el seu carnet d'identitat i així poder comprovar que cada una de les persones només havia votat un sol cop. "Estem molt contents amb l'èxit aconseguit, hem superat totes les expectatives i creiem que la iniciativa no té precedents i serveix per suplir el dèficit democràtic que hi ha hagut al no consultar a la ciutadania què li semblava la MAT", ha resumit una de les portaveus de la Plataforma No a la MAT, Beth Galí.

L'objectiu d'aquesta consulta és fer un crit d'atenció als polítics i Red Elèctrica perquè aturin el projecte i s'ho repensin. "Creiem que tenim la força suficient com per exigir als responsables que s'asseguin amb nosaltres, parlem i ens escoltin", ha subratllat la portaveu. En concret, des de la plataforma estan en contra tant de la infraestructura de la MAT com del ramal que passa per aquests tres pobles selvatans. "Tots els arguments que ens han donat per justificar la línia són caducs i obsolets, no cal la línia per alimentar el tren d'alta velocitat i tampoc hi ha una demanda creixent d'energia a la Costa Brava", ha argumentat Galí.

Des de la plataforma asseguren que la consulta és només el principi d'una lluita que estarà plena d'accions reivindicatives i mobilitzacions. "Hem fet aquest acte per donar a conèixer a la població els fets i ara comença tot, la gent està molt indignada, els tres pobles estan dempeus en contra la MAT", ha assegurat.

La gran majoria dels veïns d'arreu de la comarca que s'han apropat fins a Santa Coloma de Farners han denunciat que la MAT no és necessària, perjudicarà el medi ambient i la salut de tots els ciutadans i han demanat s'aturi el projecte. Entre els participants s'ha pogut veure el diputat de la CUP, Quim Arrufat, o membres d'una comunitat budista que viu a la comarca. "Crec que la consulta és una gran iniciativa, sempre hi ha un interès de fer les coses ràpid i no esperar a conèixer la opinió de la gent i aquesta és una bona oportunitat", ha explicat una de les participants, la Consol. "Estem molt contents i agraïm l'esforç dels organitzadors perquè és una gran iniciativa per a tots els pobles perjudicats", ha ressaltat una altra de les participants, la Noriko Assai.