Figueres recorda el geni del surrealisme

L'Ajuntament celebrarà el 7 de febrer una conferència amb persones molt pròximes a Dalí

Amb una senzilla però simbòlica ofrena floral a la cripta de Salvador Dalí és com l'Ajuntament de Figueres, en col·laboració amb la Fundació Gala-Salvador Dali, ha volgut recordar la figura del geni del surrealisme coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Marta Felip, regidors del consistori i exalcaldes de la ciutat, així com el director del Teatre Museu Dalí, Antoni Pitxot. Felip ha recordat que "la ciutat li deu molt a Dalí" per la projecció internacional i el gran nombre de visitants.

El pròxim 7 de febrer es farà una conferència amb persones molt pròximes a l'artista que recordaran com van viure el dia de la seva mort. Un quart de segle després, el geni del surrealisme continua molt present a la ciutat on va néixer a través del Teatre Museu, el primer museu surrealista del món i un dels principals reclams turístics de la ciutat amb una afluència anual de visitants que supera els 1,3 milions de visitants. Les xifres van en augment any rere any, al marge del context de crisi.

Precisament, l'Ajuntament de Figueres ha volgut homenatjar la figura de Salvador Dalí en aquest mateix espai, on hi ha la seva cripta, just el dia de la seva mort amb un acte senzill però simbòlic, segons paraules de la mateixa alcaldessa, que ha reconegut el gran deute que la ciutat té amb l'artista empordanès. Marta Felip ha fet l'ofrena en companyia dels regidors, exalcaldes de la ciutat i representants de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Durant l'acte, s'ha anunciat una conferència per al pròxim 7 de febrer al Casino Esport de la ciutat amb la participació de persones molt pròximes a Dalí que van compartir els últims anys de la seva vida. La idea, segons ha avançat l'alcaldessa, que no ha volgut donar cap nom, és fer un acte "simpàtic i distès" amb anècdotes de persones que recordaran com van viure aquell 23 de gener de 1989 i com la ciutat va rebre una gran afluència de mitjans que venien a cobrir l'esdeveniment, la més important en la història de la ciutat.

La celebració dels 40 anys d'obertura del Teatre Museu

La ciutat es reserva una celebració de més envergadura coincidint amb una altra efemèride daliniana per aquest any, com són els 40 anys de l'obertura del Teatre Museu Dalí el setembre que ve. Ho organitzarà la Fundació Gala-Salvador Dalí en col·laboració amb l'Ajuntament de Figueres. El director del Teatre Museu, Antoni Pitxot, s'ha resistit a avançar-ne detalls i només ha apuntat que en algun moment hi haurà sardanes tal com hauria volgut el geni figuerenc, a qui li agradava molt aquesta dansa.

Aquest edifici està concebut com l'emblema de l'univers surrealista, dissenyat pel mateix artista amb la idea d'oferir als visitants tota una experiència. Pitxot recordava amb un somriure com Dalí li va encomanar aquesta tasca i com ell li va respondre que no tenia prou coneixements per assumir el càrrec. "És exactament el que vull, un home que no faci res, em va respondre Dalí", ha recordant Pitxot que ha afegit que pot semblar una tonteria però en relitat diu molt del propòsit de l'artista. I és que segons Pitxot el gran encert del museu és que no s'ha fet ni tocat res de tal com el va deixar Dalí i les seves aportacions han prevalgut per damunt de tot. La prova de l'èxit són les cues de visitants que dia rere dia es fan al museu, unes cues que "agradaven molt" a Dalí, ha afegit el director.

La casa natal i el pis de la família Dalí

La ciutat de Figueres compta amb la casa natal de l'artista, situat al carrer Monturiol, però de moment no hi ha pressupost per a la seva remodelació ni tampoc un projecte concret de museïtzació. L'Ajuntament la va comprar els anys noranta. L'any 2008, el Ministeri d'Habitatge va anunciar que l'Estat afrontaria el cost de la museïtzació, valorat en 2,9 MEUR, però des de llavors que no s'hi ha destinat cap partida per a dur-hi a terme les reformes. El consistori continua pressionant l'Estat perquè els diners arribin.

Molt a prop de la casa natal hi ha el pis de la plaça de la Palmera, que va ser on va viure la família de Dalí i el mateix artista quan era jove. L'actual equip de govern està en converses amb els propietaris per poder-lo fer visitable i poder-lo incorporar a les visites de la ciutat. Marta Felip assenyala que té un major interès fer visitable "el pis on va viure, que és on va tenir el taller i que surt representat en diferents quadres".

Durant aquests anys la figura del geni surrealista i la seva aportació al món de les arts ja és inqüestionable. La ciutat de Figueres, però, continua tenint una assignatura pendent, com és aconseguir que els visitants que passen pel Teatre Museu també visitin i comprin a la ciutat. L'objectiu final és treure més profit del reclam turístic en què s'ha convertit Salvador Dalí. Un estudi de la Universitat de Girona de l'any 2012 va assenyalar que la marca Dalí genera el 2,5 del PIB de la comarca de l'Alt Empordà.

L'acte institucional ha acabat amb una visita al museu, que ha mantingut la seva activitat amb normalitat durant tot el matí. "El carretó fantasma", l'últim quadre que s'ha incorporat al fons ha estat el punt d'inici de la visita.

Cadaqués i el Corral de la Gala

L'Ajuntament de Cadaqués, per la seva banda, també ha organitzat aquest dijous un acte en record de l'artista que ha inclòs una ofrena floral a l'estàtua que hi ha de Dalí al centre del poble. Els alumnes del municipi, vestits amb els elements propis de l'artista -barratina i bigoti dalinià- han llegit textos dedicats a l'artista i han exposat dibuixos. El plat fort ha estat la presentació del Corral de la Gala, un edifici que el municipi vol inaugurar el maig del 2015 després de fer-hi les obres pertinents per valor de 400.000 euros.