Cadaqués inicia els actes de commemoració del 25è aniversari de la mort de Dalí

El consistori ha presentant el 'Corral de la Gala'

Cadaqués, a l'Alt Empordà, és un dels espais més associats a la figura de Salvador Dalí, tant en la seva faceta personal com artística. És per això, i conscients que la figura del geni empordanès està més vigent que mai, que per commemorar la mort de l'artista avui fa 25 anys, el municipi s'ha bolcat en l'inici dels actes previstos durant tot l'any fer seguir reivindicant la seva figura. "Dalí va viure a Cadaqués els millors anys de la seva època creativa i això li hem d'agrair", ha afirmat l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras.

Els actes de commemoració han començat aquest dijous amb un homenatge a l'artista per part d'uns 300 escolars del municipi. Guarnits amb barretina, bigotis i altres elements clàssics de l'estètica daliniana, els nens s'han acostat a l'estàtua del pintor que presideix el Passeig Marítim, per llegir una biografia de Dalí i diferents textos associats a la seva figura com el que Federico Garcia Lorca li va dedicar.

Com ha explicat la regidora de Cultura a l'Ajuntament de Cadaqués, Clàudia Pomés, tots els actes culturals previstos durant el 2014 s'associaran de manera directa o indirecta a la commemoració del 25è aniversari de la mort de Salvador Dalí.

Corral de la Gala

Més enllà dels actes previstos, la rehabilitació del 'Corral de la Gala', que aquest dijous s'ha obert als periodistes, és el projecte estrella que marcarà l'any. Com ha explicat l'alcalde de Cadaqués, l'edifici, comprat per l'ajuntament l'any 1998, "és el quart edifici per excel·lència de Dalí" més enllà dels que formen "el triangle dalinià". Figueras ha afegit que l'any 2001 ja es van fer obres de consolidació de l'estructura i que el 2004 es va intentar sense èxit la seva rehabilitació.

Amb un pressupost aproximat de 400.000 euros, Figueras ha explicat que ja s'ha iniciat la recerca de patrocinadors públics i privats per començar les obres aquest 2014, i que de moment els primers contactes han estat positius "perquè anar amb el binomi Dalí i Cadaqués obre moltes portes". L'objectiu de l'equip de govern és tenir enllestides les obres el mes d'abril o maig de l'any 2015 i incorporar l'edifici a la nòmina d'equipaments culturals del municipi.

El 'Corral de la Gala' el va comprar Dalí a un pastor transhumant de Queralbs l'any 1953 amb l'objectiu de crear un espai "que protegís la intimitat" de la seva esposa i musa. El mateix Dalí va ser qui va decorar l'espai amb una impressionant xemeneia, dos busts de Gala, una cuina que es va afegir posteriorment a l'estructura original i diversos elements propis del seu univers. "El quadre de Dalí és el mateix corral com passa a la Casa-museu de Portlligat", ha assegurat Figueras. El corral també compta amb un altell on Gala i va instal·lar un llit per "evadir-se" quan li convingués.

L'alcalde de Cadaqués ha apuntat que propietaris particulars estan cedint fotografies de l'època que mostren l'ús que tant Dalí com Gala van fer del corral i que ajudaran a recuperar l'espai el més fidedignament possible. Entre el material gràfic hi ha fotografies de la festa d'inauguració de l'any 1957 i de com el corral va ser utilitzat per Gala, per exemple, per seleccionar els models que Dalí utilitzava.

El corral va caure en desús a finals dels anys 60 quan Dalí va creure necessari "allunyar" Gala de Cadaqués per garantir la seva intimitat. Va ser llavors quan l'artista va comprar el Castell de Púbol.