La Generalitat treu a subhasta els hotels dels germans Anlló per 4,8 MEUR

L'antic Panorama Park és el que té el preu de sortida més alt per 1,8 MEUR

La subhasta dels hotels dels germans Anlló de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ja és una realitat. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dijous l'anunci de la subhasta dels nou hotels que estan tancats des del 2003, així com també d'altres immobles.

El preu de sortida dels hotels és de 4,8 MEUR, amb el Panorama Park al capdavant, amb un preu de licitació de 1.825.000 euros. La subhasta es farà el 8 d'abril i la Generalitat ha dividit els béns en dotze lots (hi ha també solars i pisos), amb un preu total de 5,5 MEUR.

Els diners de la venda han d'anar destinats a projectes culturals i assistencials-socials que decidiran conjuntament l'ajuntament i la Generalitat.

Els dos germans, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir descendència, de manera que el seu llegat va passar temporalment a la Generalitat. En total, les seves propietats incloïen nou hotels a Sant Feliu de Guíxols, diverses finques, habitatges (entre els quals, un pis a Barcelona) i aparcaments.

Des del 2003, els nou hotels estan tancats i el municipi fa anys que reclama que el tema de l'herència s'agilitzi ja que per a una població turística com Sant Feliu de Guíxols és "de cabdal importància" que aquests establiments reprenguin l'activitat. 

Aquesta no és la primera subhasta que es fa per vendre patrimoni dels germans Anlló, però sí que és la primera en la que surt a la venda el patrimoni més preuat: els hotels. Anteriorment es van fer dues subhastes a través de les quals la Generalitat va aconseguir vendre  només part del patrimoni que hi va portar. Concretament, tres finques situades a l'Avinguda Diagonal de Barcelona i quatre places d'aparcament a Sant Feliu de Guíxols.

Finalment, la Generalitat ha superat tots els tràmits i ja ha convocat una nova subhasta per al proper 8 d'abril i dóna temps fins al 21 de març per presentar ofertes i garanties. En total, sortiran a la venda dotze lots que no només inclouen els nou hotels sinó també dos solars i quatre immobles més que els Anlló tenien a Sant Feliu.

El preu total de sortida dels dotze lots arriba als 5.507.400 euros. Tot i això, els diners que es podrien treure pels béns pot ser inferior perquè, segons la normativa, es pot oferir en la mateixa subhasta un segon preu més baix si ningú presenta ofertes per al preu de sortida. Si es té en compte aquest preu inferior, el valor total que es podria aconseguir per la venda dels dotze lots és de 4,4 MEUR.

La primera subhasta dels hotels

Pel que fa als hotels, el preu de sortida serà de 4,8 MEUR. Els preus de licitació oscil·len entre els 298.119,04 euros de l'hotel Antic Montserrat i els 1.825.000 euros de l'hotel Panorama Park. L'any passat l'ajuntament va aprovar canvis en el planejament urbanístic que permetran que quatre dels nou hotels puguin tenir usos residencials. El nou Pla urbanístic del municipi defineix que els hotels Avenida, Rex II, Mediterrani i Montserrat poden canviar a ús residencial, mentre que el Regina, el Panorama i Les Noies-Rex I continuen tenint un ús exclusivament hoteler. Finalment, l'antic Hotel Regente està qualificat pel nou planejament com a residencial protegit.

A banda dels lots dels hotels, la Generalitat també treu a subhasta quatre immobles més. Tres d'ells, ja els va intentar vendre sense èxit en una subhasta anterior. Per tant, aquest serà el segon intent per donar sortida a aquest patrimoni. Es tracta de tres immobles situats també a Sant Feliu de Guíxols amb preus de sortida de 233.927,06 euros, 284.261,76 euros i 76.292,54 euros.

L'ajuntament, satisfet però amatent

Des de l'ajuntament, el vicealcalde, Pere Albó, s'ha mostrat satisfet perquè, finalment, s'hagi tret a subhasta la part més important del patrimoni dels germans Anlló. No obstant això, també ha fet una crida a la Generalitat perquè agilitzi tot el procés perquè considera que és un tema "de cabdal importància" per al municipi, ja que els hotels tancats al centre de la població són "un forat negre" que impedeix la dinamització econòmica de la zona. El consistori calcula que si es tornen a reobrir els establiments es podrien guanyar 500 places hoteleres a la ciutat.

Els diners que s'obtinguin de la venda del patrimoni hauran d'anar destinats, tal i com estableix la normativa per a aquests casos, a projectes de caire cultural i també assistencials-socials. Un cop s'hagi acabat el procés de venda, caldrà obrir una convocatòria pública perquè les entitats interessades en beneficiar-se d'aquests diners hi puguin participar.

El vicealcalde recorda que ja tenen pensat on invertir aquests diners. Segons ha explicat, en l'àmbit cultural els diners volen que vagin al projecte de Museu Thyssen que s vol obrir a l'antiga fàbrica surera Serra Vicens, a tocar del Monestir. Pel que fa als projectes assistencials, volen fer inversions pendents a les dues residències municipals: Asil Suris i Residència Sant Feliu Gent Gran.

"Aquesta subhasta és molt important per a Sant Feliu perquè permet impulsar la vessant turística i permet obrir uns hotels que fa anys que estan tancats i deteriorant-se", ha manifestat Albó. El vicealcalde no amaga que la subhasta arriba en un moment complicat i que pot tornar a quedar deserta en alguns lots. Per això, avança que si queda patrimoni sense vendre caldrà estudiar amb la Generalitat "fórmules alternatives" que permetin desencallar la situació. "No podem permetre que els hotels continuïn tancats i deteriorant-se, haurem de trobar alguna sortida amb rapidesa si no s'aconsegueixen vendre", ha declarat.