Gas Natural invertirà 8,7 MEUR a les comarques gironines

La inversió estendrà la xarxa a Empuriabrava, Roses i la Jonquera

L'entrada de Gas Natural a l'Alt Empordà era una de les assignatures pendents que la companyia tenia al territori. Fins ara, la seva xarxa de distribució només arribava a l'Escala, mitjançant el gasoducte que dóna servei a la zona de la Costa Brava centre.

Aquest 2014, però, la companyia començarà a entrar amb força a la comarca. Això sí, ho farà mitjançant plantes de gas natural liquat, perquè d'ençà que ara fa dos anys el ministeri va paralitzar l'estesa del gasoducte Martorell-Figueres, no hi ha cap infraestructura de transport amb la qual l'empresa es pugui recolzar.

D'entrada, Gas Natural convertirà la planta de propà que hi ha a la Jonquera -i que ja va adquirir anteriorment- amb una de gas liquat. Però a més a més, en aquesta comarca disposarà de dues plantes satèl·lit més, que li permetran estendre la xarxa seva a les urbanitzacions d'Empuriabrava (Castelló d'Empúries) i Santa Margarida (Roses). El delegat de Gas Natural a Girona, Joan Arimany, assegura que les plantes els permetran tirar endavant els seus plans d'expansió, i que la previsió serà deixar-les en desús un cop el projecte de gasoducte es desencalli.

A més d'estendre's a l'Alt Empordà, durant aquest 2014 la companyia també centrarà part de la inversió en un altre eix: anar arribant a urbanitzacions de municipis on ja hi té presència. Aquest serà el cas de les de Serra Brava, a Lloret de Mar; les Olletes, a la Vall d'en Bas o Can Fornaca, a Riudarenes.

A més, els seus plans també inclouen ampliar el servei de què disposen algunes empreses de Riells i Viabrea a la resta del municipi. "La nostra estratègia també passa per anar-nos estenent com una taca d'oli al voltant dels diferents gasoductes que hi ha actualment a la demarcació", explica Arimany.

Un 14% més que l'any passat

En global, tot el paquet d'inversions a la demarcació suma 8,7 MEUR, un 14% més que l'any passat (en què la xifra final es va situar en 7,6 MEUR). "La major part es destinarà a ampliar la xarxa de distribució, amb la construcció de més de 44,7 nous quilòmetres, i la resta servirà per renovar l'estesa actual", ha concretat Arimany.

Amb totes aquestes actuacions, Gas Natural incorporarà més de 5.000 nous punts de subministrament a la demarcació durant el 2014. Actualment, la companyia en té 164.265 al territori gironí, repartits en 75 municipis (la majoria, al Gironès, la Selva, el Baix Empordà i la Garrotxa).

Augment de consum a les llars

Arimany també ha donat dades sobre el consum de gas natural per part de llars i empreses. En total, el global va ser de 4.660 GWh. Pel què fa al mercat industrial, la demanda s'ha mantingut estable d'un any per a l'altre (passant de 3.295 GWh el 2012 als 3.298 de l'any passat).

En canvi, al mercat domèstic, el consum sí que s'ha incrementat (dels 1.315 als 1.362 GWh). Arimany, però, no ha volgut fer-ne cap lectura lligada a la situació econòmica, sinó que ha dit que aquest augment és conseqüència "de la inversió feta per la companyia durant el 2013, que ha permès incrementar els punts de subministrament per a les llars".

Per últim, i encara que això sigui decisió de les comercialitzadores, Arimany també ha dit que Gas Natural "serà sensible" a tot allò que disposi la Generalitat per combatre la pobresa energètica. Precisament, les disposicions del Govern també afecten la companyia, perquè apart de ser distribuïdora, també té una branca d'activitat com a comercialitzadora.

Gas Natural assegura també que a Catalunya hi ha terreny per créixer. De fet, només cal donar un cop d'ull a les estadístiques sobre l'índex de penetració d'aquesta energia a les llars (és a dir, els habitatges que disposen de subministrament sobre el total que hi ha a Catalunya). Aquí, aquest índex se situa en el 54%, per sota de països com Itàlia (66%), el Regne Unit (85%), Holanda (95%) o regions com Califòrnia (79%). Una dada final, però. A l'estat espanyol, aquesta mitjana es queda només en un 27%, a la cua d'Europa.