Es confirma que el niu trobat a Ripoll és de vespa asiàtica

Els Agents Rurals ja han retirat el rusc, que està inactiu i es trobava a 15 metres dalt d'un roure

Els Agents Rurals han pogut retirar el rusc localitzat diumenge a Ripoll després de confirmar que es tractava de vespa velutina, coneguda popularment com a vespa asiàtica. Aquest és el segon niu d'aquesta espècie invasora detectat a Catalunya. Aquest cop s'ha trobat als afores de Ripoll, concretament en un revolt de la carretera de Vallfogona. Unes persones que passejaven per la zona, on hi ha una roureda, van localitzar ahir a la tarda el rusc, que estava a uns 15 metres d'altura, i van donar l'avís.

El niu enretirat fa uns quaranta centímetres de diàmetre, té forma de pilota, una llargada de 70 centímetres i estava inactiu. Les femelles fecundades ja havien marxat per hivernar i moltes obreres ja havien mort, per la qual cosa ja no suposava cap risc pel que fa a la dispersió de l'espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l'hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més. El fet de tenir-lo, però, servirà als tècnics del Departament d'Agricultura com a prova pilot per testar les millors tècniques d'eliminació i extreure informació sobre el comportament d'aquesta espècie.

El Departament d'Agricultura ha mantingut vàries reunions amb el sector apícola per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a la vespa velutina, la vespa invasora de grans dimensions originària d'Àsia que s'ha detectat recentment a les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.

Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l'adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera "eclosió" de vespes. Ja s'ha anunciat la col·locació per aquest 2014 de 400 trampes més pel territori que s'afegeixen a les 500 que ja estan posades. Així mateix, el departament està acabant de tancar un protocol en què es concretarà el pla d'actuacions per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l'apicultura i la biodiversitat.

Com que Catalunya es troba en la fase inicial d'expansió de la vespa asiàtica, les actuacions previstes consistiran a informar, formar i fomentar la col·laboració ciutadana, lluitar contra els adults solament en zones d'eixams conflictius en època de reproducció o dispersió a partir del juliol fins al final de la temporada, així com eliminar els nius a partir del juny i fins a l'octubre.