Els Agents Rurals investiguen un possible niu de vespa asiàtica als afores de Ripoll

L'han localitzat a la part alta d'un roure d'uns 17 metres

Els Agents Rurals investiguen un possible niu de vespa asiàtica a les comarques gironines. Unes persones que passejaven a un quilòmetre de Ripoll han donat l'avís aquesta tarda en detectar el que podria ser un niu d'aquesta espècie invasora situat en un roure d'uns 17 metres d'altura, segons ha explicat el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer.

En cas de confirmar-se, seria el segon niu de vespa asiàtica a les comarques gironines després que el Departament d'Agricultura detectés tres focus a la demarcació. Concretament a la Garrotxa, on ja es va neutralitzar i retirar un niu a una roureda del Mallol, i també a Ripoll i a la zona de Susqueda.

El pla d'actuació previst per als pròxims mesos inclou la instal·lació de 400 trampes més pel territori que s'afegeixen a les 500 que ja estan posades. De moment, i seguint l'experiència de França i el País Basc, la millor estratègia és la de posar paranys per "aprendre a conviure" amb aquesta espècie invasora que no es podrà eradicar però sí "minimitzar". En el cas de la Garrotxa, les trampes instal·lades a la zona de la Vall d'en Bas han permès capturar un miler d'exemplars. Una segona actuació consistirà en seguir treballant per millorar els sistema de detecció de nius i posterior destrucció per frenar la seva expansió.

Localització i neutralització del primer niu amb verí

A mitjans de setembre passat, el Departament d'Agricultura va confirmar la presència d'un focus a la zona de la Garrotxa, concretament a Sant Privat d'en Bas, fent saltar les alarmes. Fins ara, només s'havien trobat exemplars a l'Alt Empordà, confirmant així la seva entrada per la frontera francesa. La frondosa vegetació de la comarca de la Garrotxa, però, va dificultar les inspeccions que es van fer en les nombroses batudes organitzades amb tècnics de Medi Ambient, apicultors i Agents Rurals.

També es va utilitzar un helicòpter equipat amb un radar tèrmic per sobrevolar la zona de la Garrotxa i intentar localitzar el niu, així com el marcatge de vespes asiàtiques amb cintes per seguir el seu recorregut. Cap dels intents de recerca, però, va servir per localitzar el niu. Era un autèntic contrarellotge ja que es volia detectar abans que arribés el fred i les vespes entressin en període d'hivernació. A més a més, també es van col·locar trampes en els ruscos d'abelles autòctones de tota la demarcació per evitar la seva entrada a les caixes.

Finalment, es va saber de la localització del niu el 4 de desembre passat. Un pagès l'havia vist a dalt d'un roure de 25 metres a la zona del Mallol. Els Agents Rurals ja l'havien trobat dos dies abans però no van donar-ho a conèixer per evitar el desplaçament de curiosos a la zona. Un equip de Bombers vinguts del País Basc va ensenyar la tècnica d'injectar verí al niu 'in situ' ja que cada any acostumen a trobar-ne uns 400.