Girona multarà els bancs i les grans empreses amb pisos buits

Les sancions poden arribar als 900.000 euros

Girona s'ha sumat aquest vespre a les ciutats que multaran bancs i grans empreses que tenen pisos buits. A petició de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ICV i CUP han decidit portar aquest assumpte al ple i, finalment, han rebut el suport del principal grup de l'oposció -el PSC- i del regidor no adscrit, Carles Palomares, per presentar-la conjuntament. La resta de grups s'ha abstingut i, per tant, la moció no ha rebut cap vot en contra.

La moció és exactament igual a la presentada en d'altres ajuntaments catalans i s'acull a la possibilitat de sancionar recollida en la Llei d'Habitatge de la Generalitat de 2007. "El que estem proposant és totalment legal i ho recull la llei", ha defensat la regidora socialista Sílvia Paneque.

En essència, la moció demana que es faci una relació dels habitatges que estan buits de manera permanent (la llei recull que ha de ser durant més de dos anys) i, en els casos que es detectin, instar els propietaris -com bancs o grans empreses- a què els cedeixin per a lloguer social. Si després de la petició no hi ha cap canvi, l'ajuntament podria iniciar un expedient sancionador que, en casos d'infraccions molt greu, pot arribar a la quantia de 900.000 euros. Els diners es destinarien a polítiques d'habitatge. 

La regidora d'ICV Núria Terés ha argumentat que l'habitatge s'ha convertit en un problema i que els bancs disposen de gran quantitat de pisos que, si es cedeixen a les borses municipals d'habitatge, poden ampliar el nombre d'habitatges socials. Terés ha demanat que les primeres sancions ja arribin aquest trimestre i també que es faci una comissió per seguir el compliment de la moció.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha defensat que aquesta decisió és un "gra de sorra" que pot fer que les administracions recuperin "una mica de credibilitat" davant dels ciutadans. "Les sancions poden ser simbòliques però donen esperança a molta gent", ha assegurat.

Per part del PSC, la regidora Sílvia Paneque ha demanat al govern que respecti la voluntat del ple i comenci a tramitar les primeres sancions. La regidora ha aprofitat per demanar que es torni a reunir la taula local per a l'habitatge i que l'ajuntament faciliti dades sobre famílies desnonades o peticions d'habitatge social per tenir una aproximació més real al problema de l'habitatge a la ciutat. 
El perquè de les abstencions

Els dos grups que no han aprovat la mesura han fet argumentacions diferents. Per una banda, la portaveu del PPC, Concepció Veray, ha assegurat que si la finalitat de la moció és que els bancs cedeixin els pisos buits no s'aconseguirà només amb una sanció. Per això, creu que la via és seguir amb les "mesures en positiu" i apostar per la negociació.

Així mateix, el portaveu de CiU, Carles Ribas, ha defensat que el seu grup no pensava impedir que la moció tirés endavant però ha alertat que pot haver-hi problemes per tramitar les sancions. Segons ha dit, cal que es desenvolupi en un reglament específic per a l'apartat de la Llei d'Habitatge que contempla les sancions. Segons ha manifestat, la conselleria de Territori i Sostenibilitat ja hi treballa.

Crítiques a un decret

L'oposició ha carregat contra el govern per haver aprovat de manera definitiva el pressupost 2014 per la via del decret d'alcaldia i, per tant, sense tornar-se a debatre al ple i sotmetre's a una segona votació. A més, cap de les al·legacions presentades pels grups de l'oposició s'ha tingut en compte ja que ni s'han estudiat per "defectes de forma", segons ha apuntat la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas.

El ple també ha aprovat per unanimitat presentar un recurs contra la decisió de la Generalitat de deixar les ciutats grans sense aportació del Fons de Cooperació Local del 2013. Segons ha explicat l'alcalde, la decisió del Govern deixaria Girona sense rebre ni un euro d'aquest fons, quan habitualment l'ajuntament ingressava més de 400.000 euros. Segons Puigdemont, la situació seria transitòria i només per al 2013, però ha reivindicat que cal lluitar per aconseguir aquests ingressos.

Una planta de triatge per a Tirgi

El ple també ha aprovat cedir una parcel·la municipal de més de 3.000 m² a Mas Xirgu a l'empresa Tirgi per desenvolupar-hi una planta de triatge de paper i cartró. La planta donarà feina a una quinzena de persones en risc d'exclusió social. La concessió és per a 30 anys. Tots els regidors han votat a favor, a excepció dels cinc d'ICV i la CUP que s'han abstingut criticant com s'ha gestionat la concessió.

Mocions contraposades sobre la consulta

El ple de gener també ha debatut dues mocions diferents sobre la consulta. Per una banda, el PSC s'ha quedat sol defensant una moció que demana que es faci una consulta "legal i acordada" amb l'Estat. "No ens plantegem un escenari que no sigui aquest i emplacem els governs catalans i espanyols a negociar perquè els catalans puguin decidir lliurement el seu futur", ha dit la portaveu, Pia Bosch.

L'altra moció, presentada per CiU, ICV, CUP i el regidor no adscrit, demanava donar suport a l'acord per a la consulta pel dret a decidir, una decisió que es va prendre el 12 de desembre. El PSC ha donat llibertat de vot i cinc dels seus regidors han donat suport a la moció, mentre que dos d'ells (Sílvia Paneque i Joaquim Bonaventura) s'han abstingut. 
Posicionament en contra de l'ajuntament

El ple també s'ha posicionat en contra de la llei de l'avortament aprovada pel PP al Congrés. La proposta ha tingut els vots a favor del PSC, ICV, CUP i els regidors de CDC. En canvi, els regidors d'Unió Jordi Fàbrega, Roser Urra, Isabel Muradàs i la regidora popular Concepció Veray hi han votat en contra. Només el regidor d'Unió Eduard Berloso s'ha abstingut.