Robots per salvar-nos de desastres naturals

Aquest és el repte per a més de 200 joves en la nova edició de la FIRST LEGO League

El proper cap de setmana tindrà lloc la quarta edició de la FIRST® LEGO® League® Girona (FLLGirona), una competició internacional de robòtica per a joves de 10 a 16 anys en què dissenyen i construeixen robots programables amb peces de LEGO. El torneig, organitzat conjuntament per la Universitat de Girona i la Fundació Príncep de Girona, aplegarà 27 equips i més de 200 participants.
 
La competició gira aquest any al voltant del desafiament “Nature's Fury” destinat a controlar els desastres naturals com terratrèmols, tsunamis, huracans i altres fenòmens de la natura.
 
En aquesta quarta edició de la FLL a Girona, per primera vegada s’han planificat dues jornades, ja que l’elevat nombre d’equips (27) fa que s’hagi de repartir en dos tornejos de 13 i 14 equips, respectivament. Des de les 9 del matí, els equips provinents d’instituts de secundària de la demarcació i d’iniciatives particulars prendran part en una de les dues jornades, els dies 11 i 12 de gener.
Es repartiran un total de 16 premis: 8 en cada torneig. Dos d’aquests 16 premis corresponen a l’equip amb millor valoració en cadascun dels tornejos (un premi absolut per dissabte i un per diumenge). Aquesta distinció dóna pas a la Gran Final FLL Nature’s Fury Espanya, que se celebrarà el 22 de març a Barcelona. Els dos premis absoluts s’atorgaran a l’equip que destaqui per ser un model de respecte als valors FIRST LEGO League i per haver aconseguit l’excel·lència i la innovació tant en el disseny del robot com en el projecte científic.
 
La FLL és una competició d’abast mundial i s’estructura en lligues locals. Els millors equips de cada certamen passen a una final estatal i, d’aquesta, a un torneig mundial que pot ser el ‘Open European Championship’ (que se celebrarà a Pamplona durant el mes de maig) o bé el ‘World Festival’ (que es realitzarà a Sant Louis, Estats Units, durant el mes d’abril).
 
La celebració d’aquest torneig de robòtica d’abast mundial per a equips de nois i noies d’entre 10 i 16 anys es desenvolupa en un ambient esportiu, festiu i de cordialitat.
 
Un repte basat en el món real
 
Cada any, la FLL llança un nou repte basat en un problema del món real. El repte té 3 parts: (1) Projecte Científic, en què els equips han d’identificar un problema real relacionat amb la temàtica del repte, proposar una solució innovadora i compartir les seves experiències amb una presentació. (2) Desenvolupament d’un Robot a partir de peces de LEGO (utilitzant el kit LEGO Mindstorms). El repte inclou una taula de competició on els robots han d’intentar superar 10 missions en dos minuts i mig. Cada equip ha de dissenyar, construir i programar un robot per intentar resoldre el màxim nombre de missions de la taula de competició. Aquest apartat inclou que l’equip expliqui el disseny del seu robot, les decisions tècniques que han pres, i l’estratègia per superar les diferents missions. (3) Valors FLL. Els jutges que avaluen cada equip tenen en compte aspectes relacionats amb la competició amistosa, el respecte als altres i el treball en equip.
 
Els equips compten amb el suport d’un entrenador, en la majoria dels casos un professor, que durant les vuit darreres setmanes els ha guiat i assessorat en la preparació de les proves.
 
Aquest particular campionat es duu a terme anualment des del 1998 i l’any passat hi van intervenir més de 180.000 nens i nenes de 57 països diferents agrupats en uns 19.500 equips. Perquè els joves pensin i actuïn com a científics i enginyers, l’organització presenta, per a cada edició, un desafiament concret que obliga els participants a resoldre problemes reals construint i programant un robot tot emprant conceptes d’enginyeria amb peces del popular joc de construcció LEGO. A l’Estat espanyol hi varen participar 4.000 persones de 412 equips i va comptar amb la col·laboració de 1.350 voluntaris.
 
FIRST ("For Inspiration and Recognition of Science and Technology” – Per a la Inspiració i el Reconeixement de la Ciència i la Tecnologia, en català) és una organització sense ànim de lucre, que aspira a transformar la visió actual de la ciència i la tecnologia per part dels nens i les nenes, fent que la ciència, les matemàtiques, l’enginyeria i la tecnologia siguin el vehicle cap a la superació del repte proposat. FIRST va ser fundada el 1989 per Dean Kamen i la seva missió és dissenyar programes atractius i innovadors per al desenvolupament de l’autoconfiança, el coneixement i les habilitats per motivar als més joves a identificar oportunitats en el món de la ciència i la tecnologia.