El Nadal ofereix l'oportunitat als veïns de la Selva de posicionar-se sobre la MAT

Les urnes s'han obert durant dues hores

El ramal de la MAT i la subestació de Riudarenes és la part del projecte dels 400 kV a la demarcació que té la tramitació més endarrerida. De fet, a la resta de trams, o bé Red Eléctrica ja ha acabat l'obra (com és el cas del Sentmenat-Bescanó) o bé les màquines ja han entrat sobre terreny i estan aixecant les 115 torres que transportaran electricitat des de la subestació de Bescanó fins a Santa Llogaia d'Àlguema.

No a la MAT de la Selva, una agrupació de ciutadans, ha organitzat una consulta popular per al 26 de gener per poder demostrar amb proves que els veïns de la Selva no volen que torres de 70 metres d'alçada creuin el territori de punta a punta per portar electricitat. Aquest dissabte, i durant dues hores, han obert les urnes per facilitar el vot anticipat dels veïns que per diverses circumstàncies no podran ser a la comarca el dia de la consulta popular.

Durant dues hores, entre les onze del matí i la una del migdia, una cinquantena de persones s'han apropat a la biblioteca de Santa Coloma de Farners per votar. L'únic requisit: ser major d'edat i estar empadronat a algun dels municipis de la comarca afectats pel futur pas de la MAT. Entre aquests veïns que han votat de forma anticipada hi ha la Marina Pera, que durant l'any viu a Estats Units on està estudiant un màster de Sociologia.

"El dia 20 torno a marxar cap als Estats Units i trobo que és una gran oportunitat poder votar avui", ha explicat Marina Pera que afegeix que encara que la consulta no sigui vinculant, és "molt important" que la ciutadania pugui donar la seva opinió. "Hauríem de poder decidir tots sobre les infraestructures que aniran al nostre territori", ha afirmat Pera.

Com ella, en Marc Rodó també ha decidit votar aquest dissabte. El motiu és que el dia 26 de gener tampoc serà a Santa Coloma de Farners perquè ja haurà tornat a Irlanda, on treballa. "Jo també volia votar sobre una cosa que ens afecta tant, sobretot per als que apreciem el paisatge i la natura", ha detallat.

Des de l'agrupació No a la MAT de la Selva, Xavi Amat creu que aquesta consulta serveix per suplir un "dèficit democràtic" que hi ha hagut, al seu entendre, en relació a la construcció d'aquesta infraestructura. "Independentment que els tràmits administratius estiguin funcionant i que estiguem en situació de preexecució de la MAT, la consulta respon a un dèficit democràtic perquè trobem a faltar que es consulti a la població", ha explicat.

El vot anticipat l'han fet precisament el dia després que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiqués la declaració d'utilitat pública de la subestació de Riudarenes, un tràmit més per autoritzar l'inici de les obres a la comarca de la Selva.

No a la MAT ha previst dues urnes, una per als empadronats i afectats per la MAT a la Selva i una altra per a "estrangers" que, simbòlicament, vulguin també donar la seva opinió i respondre amb un "Sí" o amb un "No" si volen que la línia de Molt Alta Tensió creui les comarques gironines.