Centren la recerca de l'ultralleuger desaparegut pels voltants de les illes Medes

Un avió, dos helicòpters i diverses embarcacions busquen a contrarellotge taques de combustible al mar

Els equips de rescat centren la recerca de l'ultralleuger desaparegut en un radi d'uns 7 quilòmetres al voltant de les illes Medes. Un avió, dos helicòpters i diverses embarcacions busquen a contrarellotge taques de combustible al mar, abans no canviï el temps i la pluja i el fort vent puguin esborrar qualsevol rastre que hagi pogut deixar l'aparell.

Mossos d'Esquadra, Bombers i també efectius estatals creuen que l'ultralleuger va caure al mar, basant-se en les trucades rebudes al 112 i també en la informació sobre el mòbil d'un dels dos ocupants, perquè l'aparell rebia senyal de l'antena de l'Estartit.

La monitora i el passatger que anaven a bord de l'ultralleuger porten ja dos dies desapareguts.

Una cinquantena d'efectius han reprès des de primera hora del matí la recerca de l'ultralleuger que va desaparèixer aquest diumenge al migdia. Un avió del Servei Aeri de Rescat (SAR) i dos helicòpters de Bombers i Mossos pentinen, des de l'aire, la zona del Montgrí i les illes Medes.

En paral·lel, un vaixell de Salvament Marítim i diverses llanxes també rastregen una zona marítima que s'estén en radi d'entre 6 i 8 quilòmetres al voltant de les illes Medes. Cap al sud, en direcció a la Gola del Ter; i cap al nord, en direcció a l'Escala resseguint el massís del Montgrí.

De fet, la recerca per mar s'ha intensificat durant les darreres hores, perquè la hipòtesi que pren més força és que l'ultralleuger caigués al mar. Entre d'altres, els equips de rescat es basen en dues pistes que consideren fonamentals. Per una banda, les trucades de diversos testimonis i, per l'altra, la informació que s'ha obtingut del mòbil d'un dels tripulants.

Ahir, diverses persones van trucar al 112 alertant que aquest diumenge havien vist un aparell d'aquestes característiques sobrevolant les Medes pels voltants d'un quart de dues de la tarda (l'hora en què se situa la desaparició). A més, segons s'ha pogut saber, a les 13.18 el mòbil d'un dels tripulants rebia senyal de l'antena de l'Estartit, cosa que situa l'ultralleuger en aquesta zona.

El sotsinspector i cap de guàrdia dels Bombers, Antoni Valdepeñas, explica quina va ser probablement la ruta de l'ultralleuger. Després d'enlairar-se de l'aeròdrom de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), l'aparell va anar fins a Viladamat i, de tornada, "segurament va fer una traçada per les Medes". Com que aquesta ruta passa per zona marítima, aquí és segurament on l'aparell va caure a l'aigua i es va enfonsar.

Taques d'oli i combustible a l'aigua

"Un ultralleuger d'aquestes característiques, tant pel pes del fuselatge com del combustible, no sura", ha precisat Valdepeñas. El sotsinspector també ha afegit que, per això, tant l'avió del SAR (que va equipat amb aparells especials) com les llanxes busquen ara taques d'oli i combustible que surin al mar, i que puguin indicar la presència de l'aparell.

Els efectius de rescat disposen de poques hores, però, abans la situació meteorològica no empitjori. Aquest matí i migdia ja ha començat a bufar el vent i el mar s'ha encrespat, i es preveu que aquesta situació vagi a més a mesura que avanci el dia. "Realment, les condicions han variat negativament i, per tant, aquestes hores són importants per a les tasques de recerca; el temps és un factor clau", ha indicat el cap de l'ABP de la Bisbal i sotsinspector dels mossos, David Puertas.

En paral·lel a la recerca per mar i aire, tant Mossos d'Esquadra com Bombers també pentinen la zona per terra, per veure si troben alguna pista de l'ultralleuger desaparegut. "Ens centrem en carreteres, camins i pistes forestals; això s'ha fet des del primer moment, però hi tornem per veure si podem localitzar alguna pista", ha concretat Puertas.

L'ultralleuger desaparegut es va enlairar diumenge a les dotze del migdia des d'aquest aeròdrom del Baix Empordà. A bord hi viatjaven una monitora, de 48 anys i veïna de Torroella de Montgrí, i un alumne, de 43 anys i veí de Barcelona. L'ultralleuger, que no va informar de la seva ruta, havia de tornar a les cinc de la tarda, però no ho va fer. Va ser aleshores quan se'n va denunciar la desaparició i es va activar el dispositiu de recerca.