21 anys de presó per l'autor del tiroteig mortal al bar de Germans Sàbat

La sentència també condemna per homicidi els cinc acusats restants

Tots són responsables del crim, tant l'autor material que va disparar diversos trets amb el rifle com els cinc imputats restants. L'Audiència de Girona ha sentenciat el tiroteig mortal al bar 'Casa Pepe' de Germans Sàbat i ha conclòs que tots els qui es van asseure a la banqueta dels acusats mereixen pena de presó.

De tots ells, Jesús Moynelo era el qui s'enfrontava a la condemna més elevada. En total, el fiscal li demanava 36 anys de presó (pels delictes d'assassinat, temptativa d'assassinat i tinença il·lícita d'armes).

Per als altres cinc processats, el ministeri públic va sol·licitar una pena de 34 anys de presó, perquè els considerava coautors del tiroteig. A més de Moynelo, a la banqueta s'hi van asseure els germans Antonio (àlies 'Nini') i Ivan Jurado; la seva mare, Bàrbara Gómez; el seu oncle, Pedro Gómez, i el seu cosí, Francisco Ismael Gómez.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, conclou que tots els processats es van posar d'acord "per acabar amb la vida"dels dos germans, que vivien al barri de Germans Sàbat. El crim va tenir lloc la nit del 6 de juny del 2011, i va ser fruit de l'enemistat que tenien dues colles de Girona. Tots els processats vivien al barri del Pont Major.

Els sis acusats van anar amb dos cotxes fins al davant del bar 'Casa Pepe', on la colla de Germans Sàbat hi estava celebrant un aniversari. Allà, Pedro Gómez va baixar del vehicle armat amb un bat de beisbol i Jesús Moynelo ho va fer amb un rifle.

Quatre trets amb el rifle

Després de discutir-se acaloradament amb els dos germans, Gómez els va llançar el bat i Moynelo va disparar quatre trets amb l'arma amb l'objectiu de matar-los. Un dels dispars va impactar de ple contra el cap d'una de les víctimes i el va matar a l'instant.

L'altre germà"va haver d'esquivar els trets per no perdre la vida", recull la sentència. L'Audiència de Girona també subratlla que, tot i que cap altre dels imputats disparés l'arma, tots eren conscients de la intenció de Moynelo, perquè "havien pres la decisió conjunta" de matar els dos germans. A més, la sentència també indica que, durant tota l'estona, cap dels acusats es va moure de davant del bar, "col·laborant amb la seva presència a enfortir i facilitar l'acció delictiva".

D'assassinat a homicidi

Tot i que el fiscal demanava condemna per assassinat, el tribunal acaba resolent que tots els acusats van cometre un homicidi i un intent d'homicidi. La sentència rebutja que, a l'hora de cometre el crim, hi hagués "un aniquilament total de les possibilitats de defensa" que tenien els dos germans. I ho fa en base, sobretot, a tot allò que va passar durant les hores prèvies al crim.

Segons recull l'Audiència, els ànims entre les dues colles "estaven encesos" i, al llarg d'aquella tarda, uns i altres s'havien anat trucant i amenaçant. A més, quan Moynelo i la resta es van plantar davant del bar 'Casa Pepe', abans que no hi hagués el tiroteig mortal, uns i altres es van discutir i, fins i tot, com recull la sentència, "va existir un avís previ per part dels acusats de la seva decisió d'engegar un tret" als dos germans.

A l'hora de condemnar tots els acusats, la magistrada també recull a la sentència les proves que els situen a cadascun a l'escenari del crim i -fins i tot- explica quin paper van jugar-hi. La sentència també tira per terra la versió que Moynelo va donar durant el judici, dient que només va disparar el rifle per amenaçar. Segons l'Audiència, l'acusat era "bon tirador" i l'arma que va escollir era un rifle americà potent, destinat a caçar ossos i ants.

Per últim, durant la fonamentació, la sentència també fa seva una petició feta per la fiscalia i ordena que s'investiguin sis dels testimonis (tots ells, procedents del barri del Pont Major). I és que l'Audiència entén que hi pot haver indicis que haguessin mentit davant del tribunal i que, per tant, haguessin comès un delicte de fals testimoni.

Fins a 21 anys de presó

La sentència condemna tots els processats per un delicte d'homicidi i intent d'homicidi. A Moynelo li imposa 21 anys de presó, perquè també el considera autor d'un delicte de tinença il·lícita d'armes; a Pedro Gómez, el condemna a 20 anys de presó i, als quatre processats restants, a onze anys i tres mesos de presó a cadascun.

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga els sis acusats a indemnitzar els familiars del jove mort (els pares i la xicota) amb 190.483 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Suprem en un termini de cinc dies. Totes les defenses ja han anunciat que recorreran.