El Festival del Circ ja ha venut 10.000 entrades a dos mesos d'aixecar el teló

En la tercera edició del certamen de Figueres es veuran 24 espectacles inèdits a Europa

El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, que es farà del 20 al 24 del febrer que ve, ha programat dues noves funcions davant la bona marxa de la venda anticipada de localitats. Quan encara falten més de dos mesos per aixecar de nou el teló, el certamen ja ha superat les 10.000 entrades de les 25.800 que hi havia fins ara i que ara han passat a ser 30.100 localitats.

La tercera edició inclourà un total de 24 espectacles inèdits vinguts de 14 països i amb noves disciplines, com ara un número de forçuts de la mà dels Strongman Duo d'Uzbekistan. Entre els plats forts, destaquen també els xinesos Yunnan Acrobatic que portaran dos espectacles, o el reconegut pallasso xilè Pastelito. El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres continua creixent any rere any davant la bona acollida de públic.

Si va començar amb 22 atraccions, enguany passa a tenir-ne 24 i amb només una companyia que presenta dos números, els Yunnan Acrobatic (Xina) amb un espectacle de meteors, consistent a moure dues gerres d'aigua lligades als extrems d'una corda combinat amb jocs icaris, i un altre de màstils amb trampolí on hi intervenen un total de 16 artistes. La resta de companyies convidades provenen de 13 països amb números de malabars, com el quartet rus Empress; els Flag Circus (Xina) amb un número de diàbolos en grup que ballen al ritme de 'Cantant sota la pluja' i els Cao Kai (Xina) i el seu espectacle de malabars de rebot combinat amb el claqué.

Una de les disciplines que guanya protagonisme en aquesta nova edició és el de les cintes aèries, amb noms com l'argentí Cristian Gómez, la plasticitat de l'espectacle de Tatyana Ozhiganova vinguda de Rússia o el número del Vietnam Circurs Federation, on es combina l'equilibri amb punyal i espasa.

El festival també incorpora noves disciplines, com és el cas de la secció d'equilibris, amb el Duo Márquez (Mèxic) i el número d'escala fixa combinat amb l'hula hoop. Per primer cop també es podrà veure un espectacle de forçuts de la mà dels Strongman Duo, vinguts d'Uzbekistan. Aquests dos artistes es guanyaven la vida carregant troncs per a les fàbriques de mobles i gràcies a un concurs de talents van acabar contractats per un dels circs americans més prestigiosos. Vindran a Figueres amb un número de malabars amb pals de telèfon i demostracions de força de fins a una tona on quatre ballarines i un pallasso convertits són la càrrega.

Destaca també la participació d'Erka (Mongòlia), una companyia de gran talent que els organitzadors venen perseguint des de fa temps i que portarà un número de contorsió així com la del pallasso xilè Pastelito, un autèntic fenomen a Llatinoamèrica i a EUA. I en la disciplina de funambulisme, es podrà veure l'actuació dels russos Karpov, que hauran d'adaptar el número que acostumen a fer a uns 20 metres d'altura per ajustar-se als 11 metres que fa la carpa del festival.

L'espectacle d'Or, "el millor" circ dels últims 40 anys a l'Estat

El director artístic del festival, Genís Matabosch, ha subratllat l'"excel·ència" dels artistes convidats en aquesta nova edició i ha sentenciat que l'espectacle elegit com a guanyador, el d'Or, serà el "millor" espectacle que s'ha vist a l'Estat en les últimes quatre dècades. L'originalitat i la qualitat tècnica són altres dels aspectes que es tenen a compte a l'hora de fer la selecció.

Matabosch també ha destacat el grau de notorietat que ha assolit el certamen, en ser la plataforma que permet veure els espectacles mai vistos a Europa de companyies de circ de tot el món. I ha posat l'exemple del prestigiós circ de Montecarlo que ha programat cinc atraccions que es van veure per primer cop a Figueres. També han vist com cada cop reben més vídeos de companyies que volen portar els seus números al festival, al marge dels viatges que fan els organitzadors a països com Rússia i Xina o les propostes de caçatalents de confiança.

Dues noves funcions davant l'èxit de la venda anticipada

Aquest any la venda anticipada d'entrades ha començat abans que mai, al 30 de setembre, amb bons resultats. Quan falten més de dos mesos per aixecar el teló, ja s'han superat les 10.100 localitats venudes de les 25.800 que hi havia fins ara. Davant aquest bon ritme, la Circus Arts Foundation -organitzadora- ha decidit programar dues noves funcions de les dotze ja previstes inicialment per al dissabte 22 i el diumenge 23 afegint 4.300 entrades més.

Entre els factors que expliquen aquest bon ritme, hi ha la prevenda exclusiva a antics espectadors, a qui se'ls ofereix abans que ningú entrades amb descomptes i l'èxit de les funcions escolars, que ha passat de dues a quatre funcions i que ja compta amb llista d'espera. Segons el director "queden 20.000 butaques lliures i esperem que el ritme no s'aturi i que creixi perquè ho necessitem". I és que més del 60% del festival està previst que es financïi amb el taquillatge. El pressupost total és d'uns 560.000 euros, 110.00 més que en l'edició de l'any passat. Del total, les administracions n'aporten el 25%, amb l'Ajuntament de Figueres com a principal contribuent amb 110.000 euros, el 14% l'aporten patrocinadors privats, i el 61% restant l'assumeix el promotor del certamen.

Els preus de les entrades als 3 espectacles diferents (dues semifinals -espectacles Blau i Vermell- i una final -espectacle Or- oscil·len entre els 10 i els 40 euros depenent de les categories de butaca: Llotja VIP, Butaca Or, Butaca Plata o Butaca Bronze. L'emplaçament on es farà el festival serà al Recinte Firal, el mateix indret que l'any passat.