22 mesos de presó per voler matar el pare de 80 anys asfixiant-lo amb un coixí

Miguel Ángel Moreno, delinqüent habitual, ja ha estat condemnat abans per matar una noia

L'Audiència de Girona ha condemnat a 1 any i 10 mesos de presó l'home que volia matar el seu pare octogenari asfixiant-lo amb un coixí al pis familiar de Puigcerdà. Miguel Ángel Moreno s'enfrontava a 16 anys de presó, però el tribunal ha conclòs que no el poden condemnar per intent d'homicidi perquè va desistir voluntàriament de matar el pare.

El condemnen per dos delictes de maltractaments en l'àmbit de la llar per colpejar tant el pare com la mare. Moreno és un delinqüent habitual, el 2006 el van condemnar a 1 any de presó per matar una noia i llançar el cadàver al riu. També el van detenir el 2010 per atemorir la població de Lladó passejant-se armat, disparant i destrossant cotxes a cops de bastó.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent el magistrat Javier Marca Matute, recull que durant el judici l'acusat no va voler respondre a les preguntes de la fiscal, ni de la lletrada de l'acusació particular ni tan sols del seu mateix advocat. Només va accedir a donar la seva versió dels fets i va admetre que va agredir el seu pare perquè "portava tota la vida volent-lo matar". Va manifestar "que era un desig que tenia al seu cor" i el va intentar asfixiar amb el coixí "com a mostra del que volia fer durant anys", perquè sabés "que el podia matar i que si no ho havia fet era perquè en el fons l'estimava".


La sentència recull que ha quedat provat que el 6 de maig del 2012, Moreno va començar a agredir els seus pares quan estaven al domicili familiar de Puigcerdà, on vivien plegats tots tres. Va començar donant-los puntades de peu però a continuació va agafar un coixí "i el va col·locar en diverses ocasions sobre la cara del seu pare pressionant amb força i impedint-li respirar".

Una estona després, i per voluntat pròpia, va desistir en el seu propòsit inicial de matar el seu pare, que en aquell moment tenia 80 anys i estava força malalt. Va deixar anar el coixí i, voluntàriament, va marxar del pis. En aquell moment, la mare va anar fins a la finestra i va cridar demanant ajuda.

Com a conseqüència de l'agressió, els pares de l'acusat van patir hematomes i contusions. La sentència recull que, en el moment dels fets, el pare tenia 80 anys, mobilitat reduïda i un estat de salut molt precari. La mare tenia 74 anys i limitacions físiques. Això els impedia, conclou el tribunal, tenir capacitat per oposar-se eficaçment a l'agressió. De fet, el pare va morir poc després dels fets.

La fiscal i l'acusació particular demanaven que condemnessin Moreno per temptativa d'homicidi i maltractaments en l'àmbit familiar. La fiscalia sol·licitava una pena de 10 anys de presó, i l'acusació particular, exercida per la lletrada Anna Pons, elevava la petició a 16 anys de presó. La defensa, encapçalada pel lletrat Eduardo Montero, demanava l'absolució.

Finalment, el tribunal l'ha absolt de l'intent d'homicidi perquè considera que, tot i que la seva voluntat inicial era acabar amb la vida del seu pare octogenari, va ser ell mateix qui va desistir de la seva voluntat criminal, sense que ningú hagués d'intercedir. Per això, ressalta la sentència, està exempt de la responsabilitat penal per aquest delicte.

La sentència el condemna a dos delictes de maltractaments en l'àmbit familiar i li imposa una pena d'11 mesos de presó per cadascun dels delictes. A més, li prohibeix portar armes durant tres anys i apropar-se a menys de 500 metres de la seva mare o del domicili familiar durant 5 anys. En matèria de responsabilitat civil haurà d'indemnitzar els hereus del pare amb 4.341 euros i pagar 504 euros a la mare. Les despeses processals també corren a càrrec del condemnat. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

Delinqüent habitual

Miguel Ángel Moreno és un delinqüent habitual. L'any 2006 el van jutjar acusat de matar una jove africana llançant el seu cos al riu Segre, a Fontanals de Cerdanya, l'any 2004. D'aquell judici en va sortir ben parat i només el van condemnar a 5 anys de presó: 1 any per l'homicidi imprudent, mig per les lesions que li va provocar a la noia abans de llançar-la al riu i 3 anys i mig per les lesions que li va causar al xicot de la víctima.

El processat, defensat aleshores pel lletrat Carles Monguilod, va explicar que havia colpejat la noia de forma accidental i va perdre el coneixement. Llavors, la va intentar reanimar dutxant-la però com que no reaccionava, la va embolicar, la va carregar a la furgoneta i, a plena llum del dia, la va portar fins al pont de Fontanals, des d'on la va llançar al riu Segre. La noia no havia mort pel cop i, segons va revelar l'autòpsia, va morir ofegada.

Anys després, l'any 2010, el van tornar a detenir i el van enviar a presó per atemorir durant dies la població de Lladó. L'home es passejava armat, disparant i fent destrosses a cotxes a cops de bastó.