Judici a l'home que va intentar afogar el seu pare amb un coixí

Miguel Ángel Moreno és un delinqüent habitual ja condemnat per altres crims

L'Audiència de Girona ha jutjat un home acusat d'intentar matar el seu pare de 80 anys asfixiant-lo amb un coixí al seu domicili de Puigcerdà. L'acusat, Miguel Ángel Moreno, és un delinqüent habitual i ja el van condemnar l'any 2006 a 1 any de presó per homicidi imprudent, per matar una noia i llançar el seu cadàver al riu Segre, a Fontanals de Cerdanya.

També el van detenir i va ingressar a presó l'any 2010 per atemorir la població de Lladó (Alt Empordà) passejant-se pels carrers armat, disparant i destrossant cotxes a cops de bastó. L'home ha admès que tenia molt mala relació amb el seu pare. "Porto tota la vida desitjant-lo matar, però no ho he fet mai", ha afirmat. S'enfronta a 16 anys de presó.

"No tenia intenció de matar-los, només de mostrar la veritat que hi ha al meu cor de tota la vida", ha afirmat l'acusat que ha admès que el migdia del 6 de maig del 2012 va colpejar el seu pare i la seva mare, d'edat avançada, i després va col·locar un coixí a la cara del pare i el va asfixiar en repetides ocasions.

El processat no ha volgut respondre a preguntes de la fiscal, ni de la lletrada de l'acusació particular ni tan sols del seu mateix advocat i només ha accedit a donar la seva versió dels fets si el deixaven "explicar-se". "Sí, és real, vaig agredir el meu pare, porto tota la vida volent-lo matar perquè ell també m'ha desitjat la mort des de petit, em va maltractar i em va agredir", ha explicat l'acusat que ha afegit que quan va veure que el seu pare "estava a punt de morir" no va voler deixar passar l'oportunitat de demostrar-li "que si no l'havia matat mai era perquè l'estimo".

"Li vaig posar el coixí en broma, va ser una mostra del desig d'allò que volia haver fet tota la vida, però com que era tan vell, després li vaig fer un petó i el vaig acariciar", ha continuat relatant Miguel Ángel Moreno. L'home també va donar puntades de peu i va colpejar la seva mare. "A ella ho vaig fer perquè l'odio, la repudio, mai ha sabut ser mare", ha explicat.

L'acusat ha assegurat que no tenia intenció de matar ni a la mare ni al pare i ha exposat que la relació amb tots els membres de la família sempre ha estat molt dolenta. "Sempre han estat en contra meu i em feixen bruixeria", ha exposat. Per això, ha negat que deixés d'agredir els pares perquè la seva mare havia alertat els veïns. "Vaig parar perquè ja li havia mostrat el que sento", ha conclòs.

Un cop ha acabat el seu relat, l'han col·locat darrere una mampara per evitar que els seus familiars el veiessin durant les declaracions. Tot i això, el magistrat Francisco Orti ha demanat als Mossos d'Esquadra que el baixessin als calabossos perquè no deixava de cridar i d'interpel·lar tant a la seva mare com al seu germà gran dient "digues la veritat per una vegada a la teva vida", "calla mentider" o altres insults.

El pare va morir sis mesos després dels fets i, segons diversos testimonis i metges, en el moment de l'agressió no es va poder defensar perquè ja estava molt malalt i pràcticament no tenia mobilitat ni podia parlar. La mare, a més, ha explicat que no era la primera vegada que el seu fill els amenaçava i que en alguna ocasió va arribar a acariciar la cara del seu pare amb un ganivet mentre ell estava assegut en una cadira de rodes.

La fiscal demana que condemnin Miguel Ángel Moreno a 10 anys de presó, 9 per intent d'homicidi i 1 per maltractaments en l'àmbit de la llar. L'acusació particular, exercida per la lletrada Isabel Jiménez eleva la petició a 16 anys, 15 per l'homicidi en grau de temptativa i 1 pels mals tractes. La defensa, Eduardo Montero, demana com a tesi principal que l'absolguin o, sinó, que qualifiquin els fets de maltractament aplicant-li un eximent per alteració psíquica perquè considera que l'home pateix un trastorn agreujat per la seva addicció a les drogues. El cas ha quedat vist per a sentència.

Delinqüent habitual

Miguel Ángel Moreno és un delinqüent habitual. L'any 2006 el van jutjar acusat de matar una jove africana llançant el seu cos al riu Segre, a Fontanals de Cerdanya, l'any 2004. D'aquell judici en va sortir ben parat i només el van condemnar a 5 anys de presó: 1 any per l'homicidi imprudent, mig per les lesions que li va provocar a la noia abans de llançar-la al riu i 3 anys i mig per les lesions que li va causar al xicot de la víctima.

El processat, defensat aleshores pel lletrat Carles Monguilod, va explicar que havia colpejat la noia de forma accidental i va perdre el coneixement. Llavors, la va intentar reanimar dutxant-la però com que no reaccionava, la va embolicar, la va carregar a la furgoneta i, a plena llum del dia, la va portar fins al pont de Fontanals, des d'on la va llançar al riu Segre. La noia no havia mort pel cop i, segons va revelar l'autòpsia, va morir ofegada.

Anys després, l'any 2010, el van tornar a detenir i el van enviar a presó per atemorir durant dies la població de Lladó. L'home es passejava armat, disparant i fent destrosses a cotxes a cops de bastó.