La PAH diu que sis famílies del bloc de Salt encara no tenen habitatge alternatiu

Demanen que la Generalitat que abordi el cas del desnonament d'una mare amb dos fills que ha de dormir al cotxe

La PAH denuncia que encara hi ha sis famílies del bloc de Salt que no tenen habitatge alternatiu. Els habitants de l'edifici ocupat, sobre el qual plana una ordre de desallotjament des del 27 de novembre, han explicat que hi ha quatre famílies amb pis signat i cinc famílies més que estan en vies de tenir un d'aquests pisos en cessió d'ús amb lloguers que oscil·len entre els 50 i el 80 euros mensuals.

Queden, però, sis nuclis familiars sense lloc on anar a viure si s'executa el desallotjament. La PAH creu que l'aprovació de la moció al Parlament per destinar els pisos del bloc a lloguer social marca un abans i un després i asseguren que "pressionaran" perquè el compromís sigui una realitat.

Els inquilins del bloc ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Salt cada cop tenen més clar que la data límit és a prop i hauran de prendre una decisió: o continuar a l'edifici sota el risc de patir un desallotjament i quedar-se sense un sostre o anar a viure als pisos en cessió d'ús que els ofereix la Generalitat.

De moment, ja hi ha quatre famílies que tenen pisos adjudicats i signats i els queda una setmana, aproximadament, perquè s'hi hagin de traslladar definitivament. Mentrestant, ja han portat mobles i objectes cap als nous pisos però continuen vivint al bloc, on viuen des de finals del mes de març. "A mi se'm fa molt difícil marxar d'aquí i tinc por perquè crec que no podrem pagar el pis nou", ha explicat una de les habitants del bloc que ja té nou pis signat, Bouchra Zannuti.

Segons ha detallat, ni ella ni el seu marit tenen encara cap tipus d'ingrés fix i veuen molt complicat poder assumir els 50 euros de lloguer al mes que han de pagar. "Sé que és molt poquet però per a una família sense ingressos és molt", ha explicat. A més, detalla que el contacte signat amb la Generalitat detalla que si no paguen un mes es pot iniciar un procés de desnonament. "La Generalitat diu que no ho farà, però no volen treure aquesta clàusula del contracte", ha criticat la portaveu de la PAH, Marta Afuera.

A banda d'aquestes quatre famílies amb pis adjudicat, n'hi ha cinc més a punt de signar el contracte i tenir el pis. Alguns, com Núria Brugulat, saben que no podran entrar al nou pis fins el dia 20 i a alguns altres els han ofert, per exemple, pagar-los una pensió fins que hi hagi un habitatge lliure per donar-los. "Actuen de forma desordenada i amb improvisació perquè està clar que no tenen prous recursos per fer front a la situació", ha afirmat Afuera.

Paral·lelament, hi ha sis famílies del bloc que encara no tenen resposta a la seva sol·licitud d'habitatge. Segons Afuera, és perquè moltes de les famílies no compleixen alguns requisits per accedir a un pis mitjançant la Mesa d'emergències socials de la Generalitat però sí que compleixen amb les condicions per trobar-lo un habitatge social, que triga més temps.

Afuera critica que els contractes que ofereix la Generalitat són "abusius" perquè només permeten "l'adhesió" de la família i no deixen marge a cap tipus de negociació. "O es canvien les clàusules o els contractes són paper mullat per a les famílies", ha afirmat la portaveu que lamenta, per exemple, que la Generalitat es reservi l'opció de rescindir el contracte per "circumstàncies sobrevingudes".

Vivint al cotxe

La PAH també demana a la Mesa d'emergències socials que trobin solucions a altres casos "alarmants", com el d'una mare amb un fill major d'edat i un altre menor que ha hagut de viure al cotxe perquè l'han desallotjat del pis on vivia, al barri de Pedret. "Va deixar els fills amb una coneguda però ella ha hagut de viure al cotxe", ha afirmat Afuera que demana que també hi hagi solucions per a aquest cas.