250 professionals actualitzen coneixements en emergències pediàtriques greus

L'any passat es van atendre més de 30.000 casos

Uns 250 professionals de les emergències i les urgències a les comarques gironines s'han aplegat aquest dimecres a Figueres en el marc d'unes jornades organitzades pel SEM per actualitzar els coneixements i la pràctica assistencial en el tractament del pacient pediàtric greu.

2Jaume Heredia, director territorial del SEM a Girona, ha explicat que el pacient pediàtric és "més que un adult petit" i que per al seu tractament és necessari "un coneixement molt especialitzat de les seves patologies". La jornada, que ha comptat amb ponències i taules rodones, ha tractat des de les pautes d'actuació que cal seguir en un part imminent, fins els processos de valoració que s'utilitzen davant un pacient pediàtric. El teatre La Cate de Figueres ha estat l'escenari aquest dimecres de la 6ª Jornada del SEM a les comarques gironines. La sessió, organitzada pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb la col·laboració de l'Hospital de Figueres, ha abordat el tractament del pacient pediàtric greu des de diferents punts de vista.

Com ha explicat el director territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, l'objectiu de la jornada ha estat actualitzar els coneixements i la pràctica assistencial en la valoració i atenció en la fase aguda del pacient pediàtric greu, així com conèixer les recomanacions actuals del maneig del part a domicili. "Un pacient pediàtric és més que un adult petit", ha apuntat Heredia, que considera que jornades com la d'avui són molt importants per actualitzar coneixements i millorar en el tractament del pacient pediàtric "que necessita d'un coneixement molt especialitzat de les seves patologies".

Heredia, que ha recordat que el SEM compta amb dues unitats pediàtriques específiques, ha explicat que la jornada està orientada a aconseguir que els professionals perfeccionin els seus coneixements "per detectar els símptomes que alerten que un pacient és potencialment greu" i, d'aquesta manera, "poder prendre les decisions oportunes el més aviat possible per millorar el seu pronòstic", així com oferir-li "la millor possibilitat de trasllat".

La jornada d'avui a Figueres ha comptat a més amb la presència del SAMU 66, l'equivalent francès del SEM, que han exposat un cas pràctic. Herèdia ha explicat que en totes les jornades que organitzen intenten que hi participin altres cossos d'emergències "amb els que treballen colze a colze". En el cas del SAMU 66, la col·laboració és fluïda i habitual tant en incidents ordinaris a la frontera com en d'altres d'extraordinaris com va ser, per exemple, el foc de l'Alt Empordà de l'any passat.

En aquesta línia, una de les ponències de la jornada ha anat a càrrec d'un altre cos d'emergències, en aquest cas, el dels Mossos d'Esquadra, que juntament amb l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, han exposat els protocols que s'apliquen en els casos de nens maltractats i violència de gènere.

Xifres

Jaume Heredia ha apuntat que el SEM va atendre l'any 2012 gairebé 100.000 consultes sobre pacient pediàtric, de les que més de 30.000 van activar algun recurs sanitari. Una xifra molt similar a la que es preveu registrar al tancament de l'any en curs en el que el SEM ha atès a tot Catalunya gairebé 79.000 alertes pediàtriques, de les quals una tercera part han generat la mobilització d'una ambulància o helicòpter medicalitzat, i la resta s'han resolt a través del servei 061 CatSalut Respon. Pel que fa a Girona, s'han gestionat 8.756 alertes pediàtriques, el 45% de les quals han generat la mobilització de recursos.