Formació i pràctiques en el sector de la restauració a joves de l'Alt Empordà

Els participants han format part d'una iniciativa per alumnes en situació d'atur

El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, ha entregat aquest matí al Centre Cultural de l’Albera “Can Laporta” de la Jonquera els diplomes acreditatius del projecte Fórmula Jove a sis joves de 16 a 24 anys que durant el mes de novembre han rebut formació pràctica i teòrica en l’àmbit de la restauració.
 
Aquest programa, impulsat per Benestar Social i Família en col·laboració amb l’Ajuntament de la Jonquera i la fundació OSCOBE, està adreçat a joves de diferents orígens que han acabat els estudis d’ESO, han deixat d’estudiar i es troben en situació d’atur.
 
L’objectiu del projecte és incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals de persones joves amb poca qualificació que ni estudien ni treballen, algunes de les quals han patit fracàs escolar o estan desocupades des de fa temps. Es tracta d’ajudar-les a trobar feina ja sigui en els establiments on fan les pràctiques o en d’altres negocis similars. Si s’escau, també es fomenta que retornin al sistema educatiu.
 
Els sis joves, tots nois de l’Alt Empordà, han cursat un total de 185 hores, entre teoria i pràctiques a càrrec de formadors d’OSCOBE. Els continguts han inclòs el coneixement de l’entorn i la inserció laboral, la formació en un ofici com a ajudant de cambrer i les pràctiques en negocis de restauració. A més a més, s’han fet tutories individualitzades.
 
La formació teòrica s’ha impartit al Centre Cultural de l’Albera “Can Laporta” i s’ha centrat en la seguretat i higiene en el treball, l’atenció al client, el turisme i la restauració, el servei de menjador i els elements de la barra i cafeteria. La part final del curs ha consistit en pràctiques en sis establiments de la Jonquera: Restaurant Marfil, El Cafè d’Avall, Restaurant Cèrvol, Restaurant Tramuntana 2, Fogons del Canadal i bar La Companyia.
 
D’aquesta manera, el projecte Fórmula Jove facilita a aquests joves la transició escola-treball. Tal com ha explicat Toni Reig durant l’entrega de diplomes, “el projecte vol incrementar les oportunitats formatives i sociolaborals dels joves amb poca qualificació, ja que són el col·lectiu que actualment més pateix la situació econòmica i laboral que travessem”.
 
El projecte dut a terme a la Jonquera és el segon a les comarques gironines, després de la primera edició a Castelló d’Empúries el curs 2011-2012, també centrat en l’àmbit de la restauració. Actualment, hi ha en funcionament un altre projecte a Palamós, amb la participació de quinze joves. A tot Catalunya, un total de 133 joves han pres part del programa Fòrmula Jove.
 
Bones pràctiques de joventut a Girona

D’altra banda, a les cinc d’aquesta tarda, Toni Reig també presentarà a l’Hotel d’Entitats “la Rutlla” de Girona el llibre “Bones pràctiques en l’àmbit de la joventut”, juntament amb la regidora de Joventut a Girona, Roser Urra, i el president de l’Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut, Manuel Cortés.
 
El llibre recull 14 projectes emblemàtics, dels quals en destaca dos que es duen a terme a Girona i Salt: el 360Fest, que des del 2008 fomenta la creació musical entre els IES; i el Lablearning, que incentiva l’ús de les TIC entre joves amb risc d’abandonament escolar.