Practiquen esllavissades controlades al Molinet de l'Estartit

L'acció ha de servir com a pas previ per poder reobrir el passeig a la primavera

Uns operaris han començat avui a fer caure de forma controlada les pedres de la vessant de la muntanya del Molinet de l'Estartit (Baix Empordà), just a sobre del passeig, amb un major risc de desprendre's.

És la primera fase d'una actuació que inclou la creació de dos murs de formigó que protegiran el passeig de noves esllavissades, una problemàtica que va començar l'any 1994 i que va obligar a tancar-lo al públic l'any 2001. Aquesta era una obra molt reivindicada per l'Ajuntament de Torroella, que ha comptat amb un ajut europeu per arribar als 471.000 euros que costen les obres.

El passeig es podrà reobrir la primavera que ve però faltarà que l'Estat assumeixi el projecte integral de reforma.

Els treballs es fonamenten en un estudi tècnic, elaborat per l'Institut de Geologia de Catalunya, que va determinar els punts crítics de la vessant de la muntanya amb un major risc de patir esllavissades. Amb aquesta informació, es duran a termes dues actuacions. Per una banda, fer caure el material amb risc imminent, provocant esllavissades controlades de forma manual, i per l'altra, enganxar els blocs que estan al seu lloc però que quedaran fixats a la muntanya amb una tècnica anomenada 'minat amb ciment expansiu', consistent a "cosir" les pedres amb barres de fibra introduïdes a uns 7 metres a dins de la roca.

L'actuació a la zona de la muntanya, coneguda com al cap de la Barra, també inclou la construcció de dos murs de formigó d'altura variable i una llargada total d'uns 130 metres que tindrà com a missió evitar que les pedres despreses caiguin a la zona baixa. "D'esllavissades n'hi hauran però els murs evitaran que arribin al passeig i després es netejaran els blocs a terra que quedin darrere els murs", ha explicat aquest matí l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, durant una visita. Així mateix, també s'instal·laran ancoratges i es construirà una xarxa amb forma d'espina de peix que servirà per a la recollida d'aigües.

Per poder fer passar la maquinària, s'haurà d'arreglar un esboranc que hi ha just al mig del passeig del Molinet, que va apareixent cada vegada que es produeixen llevantades fortes.

Una millora temporal del passeig i la seva reobertura

Un cop hagin acabat els treballs d'estabilització de la roca, es podrà reobrir el passeig i recuperar un espai emblemàtic que ha estat tancat al públic per motius de seguretat durant més d'una dècada. La previsió és que per Setmana Santa ja es pugui reobrir i tenir-ho a punt per la nova temporada turística.

Aquest dimarts, l'alcalde no dubtava en qualificar el dia d'"històric", tot recordant que aquesta obra ha estat llargament reivindicada. Un ajut del fons Feder europeu ha permès aconseguir la meitat dels diners de l'obra, valorada en 471.000 euros. L'altra meitat l'assumeix el consistori.

Quedarà pendent, però, el projecte integral de millora del passeig del Molinet, que es propietat de l'Estat. El projecte ja està redactat i està pressupostat en 2 MEUR però encara no té cap partida assignada. L'alcalde, Jordi Cordón, explica que des de Costes sempre se'ls ha demanat tenir estabilitzada la vessant de la muntanya abans de dur a terme els treballs. "Ara ja hem fet els deures i ja no tindran excusa", explica Cordó. Precisament, han demanat una reunió amb el Ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient per reclamar que incorporin una partida per a aquestes obres en el pressupost del 2014. Des de l'Ajuntament insisteixen que aquesta és una obra "prioritària" i que seguiran reclamant-la.

L'inici de les esllavissades

El passeig del Molinet està flanquejat per una banda pel mar i per l'altra per una muntanya que, com la majoria de la costa del Montgrí, està formada per roca calcària que descansa sobre argiles vermelles. Per això, quan plou amb força, és una zona que habitualment pateix despreniments.

L'origen de les esllavissades que han posat en risc la seguretat es remunta a l'any 1994. Una roca es va desprendre i va impactar contra l'hotel Juan Carlos, que es va haver d'enderrocar. Aquest incident va passar a la mateixa muntanya però més a prop del nucli, a tocar del port. Després de l'accident, aquesta part es va reformar però mai s'ha actuat a l'extrem de la muntanya, a la zona del passeig del Molinet, tancat al públic des de l'any 2001. A dia d'avui, una tanca impedeix l'entrada i adverteix del perill d'esllavissades.