Activen la prealerta del Neucat per nevades al Pirineu i Prepirineu que s'estendran cap al sud

Protecció Civil també ha activat la prealerta dels plans Procicat per fortes ventades i Inuncat per mala mar a partir d'aquest vespre

Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya Neucat per la previsió de nevades aquest dissabte a partir de primera hora al Pirineu i Prepirineu, on la cota baixarà fins als 500 metres, i que podrien estendre's, amb el pas de les hores, cap al sud del país. També, s'ha activat la prealerta dels plans Procicat per fortes ventades que es registraran aquest dissabte al matí al Pirineu i a partir de la tarda fins la mitjanit a tota la meitat nord del país, inclosa la Catalunya Central i el Prelitoral central, i Inuncat per la previsió sobre mala mar a partir d'aquest vespre a l'Alt Empordà i que demà al vespre s'estendrà a tot el litoral de la meitat nord.

Nevades a 500 metres

Segons indica el Servei Meteorològic de Catalunya, la cota de neu inicialment se situarà entorn dels 1.000 metres i al llarg del matí baixarà progressivament fins a situar-se als 500 metres i puntualment per sota. Els gruixos de neu podran superar els 2 centímetres a cotes superiors als 500 metres i al vessant nord del Pirineu es podran acumular més de 20 centímetres per sobre els 1.200 metres. Protecció Civil recomana que la població es mantingui en tot moment informada de l'evolució del temps i que, davant la previsió de possibles nevades a punts elevats i d'especial concurrència com ara Montserrat i el Montseny, adapti la planificació de les activitats de lleure del cap de setmana a les condicions meteorològiques. Així mateix, es demana que s'extremin les precaucions en la conducció.

Ventades de 90 km/h

Protecció Civil també ha activat la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fortes ventades aquest dissabte des de primera hora del matí al Pirineu i a partir de la tarda i fins la mitjanit a tota la meitat nord del país, inclosa la Catalunya Central i el Prelitoral de Barcelona. El vent bufarà de component nord i est i les ratxes podran superar els 90 km/h, tot i que les més intenses s'assoliran a les cotes elevades.

Onades superiors als 4 metres

Finalment, la previsió sobre mala mar que ja es començarà a notar a partir d'aquest divendres al vespre a l'Alt Empordà ha obligat a activar la prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat. Aquest vespre, les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a l'Alt Empordà, i a partir de demà a la tarda - nit la mala mar afectarà tot el litoral de la meitat nord des del Baix Llobregat fins l'Alt Empordà. Es preveu que l'episodi de mala mar s'intensifiqui a partir d'aquest dissabte a la tarda i que diumenge l'afectació s'estengui a tot el litoral català, amb onades que podrien superar els 4 metres d'alçada (mar brava) a la meitat nord i a l'extrem sud.