El bloc de Salt viu amb 'calma tensa' el possible desallotjament imminent

La PAH no es refia dels contractes que la Generalitat ha ofert a cinc de les quinze famílies que habiten l'edifici

La PAH de Girona va donar a conèixer dissabte passat que el Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona havia notificat la propera data de desallotjament del bloc, el dimecres 27 de novembre. Ahir, unes 80 persones es van reunir davant de l'edifici per mostrar el seu suport a la plataforma, defensar el treball de l'entitat i intentar aturar el desallotjament si es produïa tal i com estava previst. Fins ara, els Mossos d'Esquadra no s'han presentat al bloc i aquest dijous, un dia després del venciment del termini fixat pel jutjat, la PAH assegura que la situació que es viu dins del bloc és de "calma tensa". "Tots estem preocupats pel futur, per com es resoldran els esdeveniments, però mantenim el bon humor i el ritme de les trobades habituals", ha assegurat Afuera.

Segons la portaveu de la PAH de Girona, els activistes intenten que les 36 persones que viuen al bloc -17 d'elles menors d'edat- estiguin bé i notin que hi ha "un bon clima". "És molt important que tinguin informació de primera mà i per això gran part de les famílies van a totes les reunions que mantenim amb els organismes de la Generalitat per conèixer quins camins hi ha i en quin punt es troben", ha detallat. En concret, aquest dijous al matí, la PAH i cinc de les quinze famílies que habiten al bloc han mantingut dues reunions amb responsables de la Taula d'Emergència i del Departament d'Habitatge de la Generalitat per tractar el futur de les famílies afectades i parlar sobre els possibles contractes de lloguer dels pisos on els inquilins serien reallotjats.

"De moment només han ofert una solució a cinc de les quinze famílies que habiten al bloc però tenim previst fer noves reunions", ha aclarit Afuera. No obstant això, la portaveu ha explicat que tenen dubtes sobre els contractes que ha ofert la Generalitat a les cinc famílies esmentades. "Es tracta de contractes de cessió d'ús temporal, l'administració pot fer el que vulgui amb els pisos en qualsevol moment, es pot vendre els immobles i deixar al carrer i completament indefenses a les famílies", ha denunciat Afuera. Segons ha detallat la portaveu, els nous habitatges oferts - cinc pisos dins del municipi de Salt- són propietat de l'Incasòl i d'una entitat bancària.

"Ens van dir que els contractes serien de dos anys, prorrogables, i ara es veu que no ho són i, a més, el segon any de lloguer les famílies haurien de pagar més" ha especificat. La portaveu de la PAH de Girona ha assegurat que, durant el primer any, les famílies haurien de pagar entre 50 i 80 euros mensuals però que durant el segon any de lloguer les mensualitats podrien "modificar-se" sen funció del preu del mercat. "Ara estem negociant tots aquests aspectes, tenim previst noves trobades per tractar-ho, arribar a un acord i poder tenir la seguretat que es reallotjaran a totes les persones afectades", ha explicat.

Segons Afuera, els nous contractes que proposa la Generalitat són "similars" als que feien els bancs "fins ara". "Amb aquest posicionament sembla que la Generalitat vol apagar el foc de les famílies que tenen nens més petits però les altres també mantenen infants menors d'edat i tenen les mateixes necessitats", ha valorat. Per això, des de la PAH insisteixen amb què es trobi una "solució definitiva" per a totes les famílies abans no es dugui a terme el desallotjament. De moment, la portaveu ja ha confirmat que tenen previst reunir-se novament amb el Departament d'Habitatge en els propers dies.