Les PAH de Catalunya donen l'esquena a la plataforma de Girona

Mostren un "desacord profund" per l'estratègia presa sobre el bloc de Salt

Les plataformes d'afectats per la hipoteca (PAH) catalanes han mostrat aquest dimarts en un comunicat el seu "desacord profund" amb l'estratègia de la plataforma de Girona sobre el bloc de Salt. Les PAH catalanes lamenten que la plataforma de Girona ha optat "per una estratègia de resistència en el propi edifici de Salt, rebutjant de facto la possibilitat d'aconseguir un reallotjament per a totes les famílies per part de la Generalitat".

El comunicat recorda que les PAH volen demostrar que les famílies amb problemes d'habitatge no reben solucions per part de les administracions, i que rebutjar els reallotjaments "ens posa en una situació de debilitat davant l'administració i l'opinió pública". Totes les PAH catalanes donen suport a les famílies del bloc de Salt, que s'ha de desallotjar a partir de dimecres, i es mostren disposades "a lluitar fins al final per aconseguir fer efectiu el seu dret a l'habitatge". No obstant això, des de li punt de vista de les PAH, "defensar les famílies significa, després d'haver esgotat les vies judicials, obligar les administracions a complir amb el dret a l'habitatge reallotjant a totes les famílies que ho necessitin".

Les PAH catalanes lamenten que, davant l'estratègia de la plataforma de Girona, actualment "és impossible treballar de forma coordinada i consensuar l'estratègia de la lluita entre tot el moviment". En les darreres setmanes, representants de diversos municipis de la zona, com el mateix alcalde de Salt, Jaume Torramadé, han mostrat el seu descontent amb la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera.

Les PAH catalanes apunten que, després del precedent fixat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans, les plataformes no poden exigir reallotjaments per les més de 700 persones que habiten en blocs de la campanya i després rebutjar-los quan les administracions els ofereixen.

"El nostre objectiu és mostrar que la Generalitat no té pisos suficients per fer front a l'emergència d'habitatge que patim i això passa per exigir i fer efectius tots els reallotjaments dels milers de famílies que, fora i dins del nostre moviment, es veuen empeses a ocupar pisos i blocs sencers propietat dels bancs", sentencia el comunicat.

13 famílies reallotjades

De les 14 famílies que a partir de demà podrien ser desallotjades del bloc ocupat de Salt si s'executa l'ordre del jutjat número 3 de Girona, 13 ja han presentat a la Generalitat un recurs d'habitatge per poder acollir-se a un lloguer social. Així ho ha confirmat el secretari d'Habitatge, Carles Sala, que ha explicat que aquest dimarts s'han rebut set noves sol·licituds. Sala ha recordat que de les sis que s'havien presentat fins ahir, cinc ja havien estat adjudicades, i que en els propers dies s'estudiaran la resta per veure si compleixen els requisits exigits.

Els habitatges que la Generalitat ha posat a disposició de les famílies afectades, s'ofereixen en lloguer per un termini de dos anys, prorrogable fins a quatre, amb unes mensualitats que en cap cas superen els 50 euros.

Amb les dades de què disposa la Generalitat doncs, en aquests moments, de les famílies que actualment ocupen el bloc de Salt només una resta per presentar la sol·licitud a la Mesa d'Emergència Socials de la Generalitat