Menys denúncies per violència de gènere degut a la crisi

Les morts també baixen

La coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes del Departament d'Interior, Alba Alfageme, ha informat que les denúncies per violència de gènere del tercer trimestre d'enguany han disminuït lleugerament a causa de les dificultats derivades de la crisi, com pot ser una situació laboral poc ferma, que no faciliten que les víctimes denunciïn.

En aquest sentit, Alfageme, ha assenyalat que "el problema encara existeix" i que aquestes dificultats poden empènyer a un retrocés i provocar que "se silenciïn espais que fins ara havien estat visibles". A més, les morts també baixen perquè les agressions mortals acostumen a donar-se quan les dones s'atreveixen a abandonar els seus maltractadors. Alfageme ha subratllat que, tot i que les dades del tercer trimestre apunten una tendència a la baixa pel que fa a les denúncies per violència de gènere, això és a conseqüència de les dificultats que es deriven de la crisi econòmica, que "impacten alhora de prendre decisions".

Es tracta de dificultats com tenir una situació laboral poc ferma o una càrrega familiar difícil que, segons la coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes, no faciliten que les víctimes decideixin divorciar-se, trencar una relació abusiva o iniciar un procés judicial. "Són elements que actualment es donen i que dificulten el procés", ha dit Alfageme.

Alfageme ha alertat que el problema segueix existint i que aquesta nova situació pot provocar un retrocés i que es silenciïn situacions que fins al moment havien estat visibles. "La invisibilitat d'aquestes situacions ha estat el gran problema durant els darrers anys i ara està tornant a guanyar la partida", ha denunciat.

Aquest descens de les denúncies explicaria també la baixada de les víctimes mortals, segons ha explicat Alfageme, ja que, ha afegit que la major part de les situacions de risc d'homicidi o de temptativa, es donen quan la dona decideix acabar amb la relació, fet que provoca que l'agressor senti que perd el control de la situació i reaccioni de manera més violenta.

D'altra banda, Alfageme ha explicat que la gent jove està repetint els perfils i els patrons d'aquestes relacions abusives. Per això, ha assenyalat que no només calen iniciatives i polítiques adreçades a les dones maltractades sinó que també és molt necessari la tasca preventiva als instituts per explicar als joves com comença la violència i perquè puguin identificar els indicis i situacions que poden acabar desembocant en violència de gènere.

"Si no són capaços de detectar aquestes primeres situacions i arribar a l'arrel del problema pot ser que aquests joves vegin com a normals aquestes relacions", ha destacat la coordinadora.