Activada la prealerta del pla Allaucat per risc fort d'allaus a la zona del Ter-Freser al Ripollès

Hi ha gruixos de neu acumulats de més de 110 centímetres en cotes per sobre dels 2.000 metres

Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Allaucat com a conseqüència del risc fort d'allaus previst a l'extrem oriental del Ter-Freser, al Ripollès. Segons ha informat l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 centímetres en cotes per damunt dels 2.000 metres a l'extrem oriental de la zona del Ter-Freser i les nevades dels dies passats acompanyades de vent de nord han format grans acumulacions de neu sota colls i carenes orientades cap a sud.

En els darrers dies, hi ha hagut caigudes espontànies d'allaus que en algun cas han assolit grans dimensions. També, el vent del nord intens previst amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu pel cap de setmana agreuja les condicions del risc d'allaus. I és que cal destacar que les darreres nevades han deixat gruixos de neu al Pirineu Oriental molt superiors als habituals per aquestes dates.

Actualment, el perill se centra en la caiguda accidental d'allaus de placa pel pas d'una persona. S'espera que aquestes allaus siguin de mida suficient per enterrar un grup de persones. El terreny exposat a aquest perill és sobretot en orientacions sud, est i oest i en els vessants nord arrecerats del vent. Aquestes allaus seran molt probables en pendents superiors als 35º.

Protecció Civil recomana extremar les precaucions a la hora de realitzar activitats i desplaçaments a la zona. Així mateix, recorda que les allaus de neu són de dimensions variables. N'hi ha de grans dimensions, que arriben fins al fons de les valls després de recórrer centenars de metres, o quilòmetres, i d'altres de petites dimensions, que poden avançar algunes desenes de metres.

Afectacions en el transport escolar

Segons ha informat el Departament d'Ensenyament, aquest divendres s'han produït afectacions en el transport escolar a municipis de la comarca del Pallars Sobirà (Esterri d'Àneu, Llavorsí, Ribera de Cardós i Alins), amb 19 rutes cancel·lades i 185 alumnes afectats (43 Infantil, 69 Primària, 62 ESO i 11 Batxillerat). A Esterri d'Àneu no hi ha hagut classe en tot el dia per la manca de subministrament elèctric al municipi.