Es jutjarà l'alcalde de Blanes per tràfic d'influències

Les irregularitats denunciades contra Josep Martigó es remunten al mandat 2003-2007

El jutjat d'Instrucció 3 de Blanes ha admès a tràmit una querella contra l'alcalde del municipi, el socialista Josep Marigó, pels delictes de tràfic d'influències i contra l'ordenament del territori. Els fets que s'investiguen es remunten al mandat 2003-2007.

Segons recull la denúncia, durant aquests anys -i per ordre de l'alcalde- es van deixar de cobrar diversos rebuts de l'IBI al municipi. A més, la querella sosté que tant Marigó com l'interventor municipal van atorgar llicències per aixecar dos edificis "de forma il·lícita i contra el pla urbanístic vigent".

Els qui han interposat la querella són el president del Club d'Hoquei, Josep Ridaura, i el Partit Democràtic de Blanes (PDB).

Els fets als quals fa referència la querella es remunten dos mandats enrere. Aleshores, com ara, el socialista Josep Marigó estava al capdavant de l'ajuntament de Blanes (entre el 2007 i el 2011, el convergent Josep Trias li va treure l'alcaldia).

Els impulsors de la querella, Ridaura i el PDB, no és la primera vegada que porten aquests afers per la via judicial. De fet, ara fa tres anys ja van posar els fets en coneixement de la fiscalia, i això va derivar en una llarga investigació per part de la Guàrdia Civil. El ministeri públic, però, va acabar arxivant-ne l'expedient perquè no hi va veure indicis de delicte.

Aleshores, el president del Club d'Hoquei i el Partit Democràtic de Blanes van decidir recórrer directament als jutjats. La querella es va interposar aquest octubre. Segons consta a la interlocutòria, abans d'admetre-la a tràmit, la titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Blanes ha estudiat l'informe de la fiscalia.

En contra del què creu el fiscal, però, la jutgessa sí que veu indicis de delicte. Tot i això, però, no en tots els fets que recull la querella. D'entrada, Ridaura i el PDB denunciaven que tant Marigó com l'interventor, durant els anys 2003 i 2007, podrien haver comès un delicte de malversació de fons públics.

En concret, els acusaven d'haver pagat diversos menjars a càrrec de l'ajuntament. Unes factures que pugen a més de 275 euros. En aquest punt, però, la jutgessa rebutja obrir un procediment perquè els delictes, si n'hi hagués, ja haurien prescrit.

IBI impagats

No passa el mateix, però, amb la resta de fets que s'inclouen a la querella. Segons recull la denúncia, al llarg d'aquell mandat -i per ordre de l'alcalde- es van deixar de cobrar diversos rebuts de l'IBI al municipi. "La part querellant sosté que s'hauria deixat de recaptar aquest tribut corresponent a diversos immobles situats a Blanes, així com altres impostos i taxes", recull la interlocutòria.

A més, la querella també acusa Marigó i l'interventor municipal d'haver donat dues llicències d'obres "de forma il·lícita i contra el pla urbanístic municipal vigent". El primer edifici que s'hauria construït de manera fraudulenta es troba al carrer Santa Bàrbara, i el segon al de Darrere l'Església.

Aquí, la jutgessa considera que tant els IBI impagats com les llicències d'obres poden tenir conseqüències penals. I per això, admet a tràmit la querella contra Josep Marigó i l'interventor municipal pels delictes de tràfic d'influències i contra l'ordenament del territori.

"Setge i voluntat revenja constant"

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha assegurat tenir la "consciència tranquil·la" en relació amb els fets que han motivat la querella. En relació amb els IBI impagats, l'alcalde recorda que Blanes tenia un índex de cobrament d'aquest impost dels més alts de la demarcació (superior al 90%) i que ja ha insistit "per activa i per passiva" que en cap cas es va actuar amb mala fe.

Pel què fa als dos edificis, Marigó també ha subratllat que el procés per concedir la llicència (que ha recordat que ha de passar per junta de govern local) es va fer correctament. L'alcalde de Blanes, però, sí que s'ha mostrat molt crític amb un dels impulsors de la querella, el president del Club d'Hoquei.

Marigó ha acusat Ridaura de sotmetre'l a un "setge i a una voluntat de revenja constant". Segons ha explicat l'alcalde, les divergències entre els dos vénen d'anys enrere, quan el mateix Marigó va demanar que s'obrís un expedient informatiu a Ridaura per insultar i intentar agredir dos treballadors municipals.