Condemnen Nova Caixa Galicia a retornar 60.000 euros a una veïna de Figueres

El jutge anul·la el contracte que l'entitat va subscriure el 2009 amb l'afectada, que es pensava que posava els diners a termini fix

El Jutjat de Primera Instància Número 4 de Figueres ha condemnat Nova Caixa Galicia (NGC) Banc a retornar 60.000 euros a una veïna de la ciutat que va contractar preferents amb l'entitat. La jutgessa ha anul·lat el contracte de compra de participacions que l'afectada, una veïna de la ciutat, va subscriure amb el banc el mes d'octubre del 2009.

La sentència recull que l'entitat no va donar prou informació a l'afectada. De fet, la dona es pensava que estava contractant un dipòsit a termini fix, quan en realitat allò que feia era invertir els estalvis en preferents. El jutjat conclou que NGC Banc va aprofitar aquesta confusió per enganyar la clienta i, per això, obliga l'entitat a retornar-li els diners.

El contracte de preferents que ara el jutjat ha declarat nul es remunta al 16 d'octubre del 2009. La veïna de Figueres s'havia acostat fins a NGC Banc amb intenció de posar els seus estalvis en un dipòsit, després que la seva filla signés una hipoteca amb l'entitat i en quedés contenta. En comptes d'anar a parar a un termini fix, però, el destí dels diners va ser molt diferent.

En realitat l'afectada, que com recull la sentència "no sabia ben bé allò que contractava", va acabar signant una compra de preferents. En concret, va adquirir un paquet de 50 participacions per valor de 60.000 euros. La sentència subratlla que, a l'hora de signar el contracte, la dona va "confiar en l'assessorament" que va rebre per part de l'entitat. I precisament és aquí on el jutjat es basa a l'hora de condemnar NGC Banc i obligar-li a retornar els diners a l'afectada.

La sentència considera que l'entitat no va donar prou informació a la veïna de Figueres, i que es va aprofitar de la confusió que la dona tenia a l'hora de parlar de productes bancaris per fer-li comprar preferents. A més, el jutjat número 4 de Figueres també recorda que, ja aleshores, tant el mercat bancari com les seves autoritats ja alertaven "de la complexitat i l'alt risc" que suposava adquirir aquestes participacions.

Per això, la sentència anul·la el primer contracte i condemna NGC Banc a restituir la situació anterior a la seva signatura. Això suposa que l'entitat ha de retornar 60.000 euros a l'afectada, als quals s'hi ha de sumar un 5% d'interessos (perquè durant aquests quatre anys, el banc ha disposat dels estalvis de la figuerenca).

Per la seva banda, l'afectada haurà de tornar al banc els poc més d'11.000 euros (en concret, 11.292,9) que va rebre en concepte d'interessos durant el temps que les preferents li van donar rendibilitat. La sentència no és ferma i, en un termini de vint dies, es pot interposar recurs davant l'Audiència de Girona.

Degoteig de resolucions

Es calcula que a les comarques gironines hi ha milers d'afectats per les preferents, que o bé han portat les seves reclamacions davant Consum o bé han optat per encetar la via judicial. De fet, el degoteig de sentències que condemnen bancs i caixes per aquests afers no s'atura. No només a Catalunya, sinó també arreu de l'estat espanyol.

A les comarques gironines, la primera condemna per preferents va ser l'agost del 2012. Aleshores, un jutjat de Girona va obligar Catalunya Caixa a retornar 6.000 euros a una clienta que va contractar aquestes participacions a l'entitat.

Com en el cas de Figueres, el jutge va anul·lar el contracte i va obligar el grup financer a retornar el total de la inversió, assegurant que hi havia hagut "mala fe" per part de l'entitat.