Es manté l'alerta de l'Inuncat davant la previsió de pluges intenses

Uns 800 abonats s'han quedat sense subministrament elèctric a la Bisbal d'Empordà i Palafrugell

Protecció Civil manté l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges de les pròximes hores especialment a les comarques del nord-est, on es podrien registrar fins a 200 l/m2 acumulats. A més, s'esperen onades superiors als 2,5 metres des del Garraf fins l'Empordà, puntualment superiors als 4 metres al litoral gironí. El pla per forts vents es rebaixa a prealerta i el Neucat es dóna per finalitzat un cop normalitzades les afectacions a la xarxa viària i la població.

El Telèfon d'emergències 112 durant la passada nit i matinada ha atès 59 trucades per acumulació de pluja, fetes des de la meitat sud del territori. Uns 800 abonats s'han quedat sense llum a la Bisbal d'Empordà, Falset i Palafrugell. Segons el SMC es manté l'episodi d'intensitat i acumulació de pluja. L'episodi de pluges afectarà durant el dia d'avui i demà el terç nord-est de Catalunya on es podrà superar el llindar d'intensitat de 20 L/m2 en 30 minuts. Durant el dia d'avui es manté la previsió de superació del llindar d' acumulació de 100 L/m2 en 24 hores. Demà, al nor-est de Catalunya es poden assolir registres de 200 L/m2.

Pel que fa al risc vent, s'ha rebaixat a fase de Prealerta el Pla Procicat per forts vents. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), informa que durant la nit i matinada els forts vents afectaran el centre de Catalunya des del Prelitoral de Barcelona fins el Pirineu, amb ratxes màximes que poden superar els 90 km/h, amb especial afectació en cotes altes.

Pel que fa al risc de nevades s'han normalitzat les afectacions produïdes sobre la xarxa viària i la població, s'ha donat per finalitzada la fase d'Alerta.

59 trucades al 112 relacionades amb la pluja

El Telèfon d'emergències 112 de Catalunya durant la passada nit i matinada ha atès 59 trucades per acumulació de pluja, fetes des de la meitat sud del territori. En el que portem d'episodi de temporal i fins les 12.00 d'aquest diumenge ha rebut 824 trucades. Per comarques, destaquen les 149 del Vallès Occidental, 145 al Barcelonès i 76 al Baix Llobregat. Els municipis que han concentrat més trucades han estat Barcelona i Sabadell amb 93 trucades respectivament, Tarragona 24 i la Canonja 20.

Cadenes entre Castellar de N'Hug i la Molina

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que hores d'ara és obligatori l'ús de cadenes a la BV-4031, entre els quilòmetres 12 i 31, des de Castellar de N'Hug fins a la Molina. Amb tot, en aquelles zones on hagi nevat o estigui fent-ho demana extremar les precaucions en la conducció. D'altra banda, aquest matí s'han hagut de tallar les vies C31b i N34a, a l'alçada de Vila-seca (Tarragonès), per acumulació d'aigua.

Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les set de la tarda de dissabte i fins a les 10 d'aquest matí 50 avisos relacionats amb la pluja o vent. La majoria han estat per atendre petites inundacions a habitatges derivades de les pluges que van caure ahir o també per retirar arbres i altres elements de la via pública. Durant aquesta nit i per regions d'emergències, 4 avisos a Girona, 2 a Lleida, 16 a Taragona, 8 a la regió metropolitana nord, cap a la regió centre, 13 a la Regió metropolitana sud i 7 a les Terres de l'Ebre.

L'Ajuntament de Barcelona, per la seva part, ha desactivat avui a les 10.27 hores el Pla Bàsic d'Emergència per ventades a la ciutat, que s'havia activat ahir a les 9.25 hores en la seva fase d'alerta per la previsió de ventades fortes. El temporal de vent va obligar ahir els Bombers de Barcelona a realitzar un total de 33 actuacions a la ciutat relacionades amb incidències provocades pel vent.

Ahir també es va activar el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar, que a aquesta hora es manté en la seva fase d'alerta, amb la previsió que pugui desactivar-se al llarg d'aquest migdia. Ahir a les 11.46 hores es va activar aquest protocol per la possibilitat que es registréssin més del 30% d'onades de més de 2'5 metres.

Com a conseqüència d'aquesta activació i per prevenció, s'ha recordat la prohibició d'accedir als espigons de la platja, que han quedat barrats al pas, i d'entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges.

Incidències en el subministrament elèctric a Palafrugell, la Bisbal d'Empordà i Falset

A conseqüència del temporal, Endesa ha informat de les següents incidències en el subministrament elèctric: A Palafrugell amb 180 abonats afectats, a la Bisbal de l'Empordà amb 410 i a Falset amb 260. Els tècnics de la companyia treballen per restablir el servei.