Els propietaris de l'antiga Gassol han de pagar 220.000 euros a l'Ajuntament de Salt

El jutge obliga a abonar l'IBI acumulat els darrers quatre anys

El Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona obliga l'empresa propietària dels terrenys de l'antiga fàbrica Gassol a pagar l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) de quatre anys a l'Ajuntament de Salt. L'empresa Turistime S. L. va interposar un recurs als jutjats demanant la nul·litat del rebuts entre els anys 2007 i 2010, ambdós inclosos, perquè considerava que no era propietària dels terrenys i, per tant, que no li corresponia assumir els impostos.

La sentència, però, conclou que ha quedat acreditat que Turistime S. L. és la titular de la parcel·la i que ha de pagar. Segons fonts municipals, l'import és d'uns 220.000 euros, uns 55.000 euros per any. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

La compravenda dels terrenys que ocupava l'antiga fàbrica Gassol a Salt (Gironès) ha estat envoltat de polèmica des del principi. L'afer es remunta a l'any 2006 quan el propietari de part dels terrenys de l'antiga fàbrica Gassol, Raimon Sanfeliu, ajudat d'un intermediari va signar un contracte privat de compravenda amb l'empresari i inversor empordanès Salvador Sallés, a través de l'empresa Turistime S. L.


L'operació ascendia a més de 27 MEUR (milions d'euros) i depenia d'una requalificació urbanística dels terrenys que havia de fer l'Ajuntament de Salt perquè la intenció de l'empresari era aixecar un mínim de 300 pisos al sector. Paral·lelament, Sanfeliu havia de comprar la seva part dels terrenys a la resta de propietaris, englobats en Manufactures Gassol.

L'operació de compravenda va acabar fracassant tant per un costat com per l'altre i va començar una batalla judicial amb denúncies tant de l'empresari com de Manufactures Gassol cap a Sanfeliu. De retruc, davant els problemes amb la titularitat dels terrenys, l'Ajuntament de Salt va deixar de cobrar els diners que li corresponien en concepte d'impostos.

Compravenda incompleta

El consistori reclamava l'IBI a Turistime S.L., empresa vinculada a Salvador Sallés. L'empresari va sol·licitar a l'ajuntament que anul·lés els rebuts corresponents a l'impost dels anys 2007, 2008, 2009 i 2010 i argumentava que l'operació de compravenda mai s'havia arribat a tancar i, per tant, Turistime no era propietària dels terrenys. L'Ajuntament de Salt ho va desestimar a través d'una resolució del 27 de desembre del 2011.

Aleshores, Turistime va recórrer al jutjat contenciós administratiu per evitar abonar l'IBI. "El recurrent entén que no és procedent la liquidació efectuada ja que, si bé és cert que en data 23 d'octubre del 2006 es va procedir a vendre mitjançant contracte privat els drets de propietat sobre la finca coneguda com a finca Gassol, no es produir en cap moment l'entrega de la possessió d'aquella finca i, per tant, mai es va perfeccionar el contracte", argumentava l'empresa.

El titular del jutjat contenciós administratiu 1 de Girona, el magistrat Jordi Palomer, ha desestimat el recurs de Turistime i conclou que l'empresa és propietària dels terrenys de l'antiga fàbrica Gassol, situats a tocar de l'autopista AP-7 de Salt. Així, segons la sentència, ha de ser aquesta empresa la que aboni els 220.000 d'IBI dels rebuts d'aquests quatre anys ja que, segons fonts municipals, l'impost anual és d'uns 55.000 euros. A més, la sentència, que no és ferma, també imposa al demandant -Turistime- el pagament de les despeses processals.

La sentència està inclosa a l'ordre del ple d'aquest dilluns. Fonts municipals han apuntat que aquesta resolució judicial estableix clarament qui és propietari dels terrenys de la Gassol i, per tant, a qui li poden reclamar els impostos pendents de cobrar. El cobrament d'aquests diners no es tradueix en ingressos extres per a l'Ajuntament de Salt, perquè són diners que ja haurien d'haver ingressat en altres exercicis en matèria d'impostos.

Paral·lelament a l'IBI, i també relacionat amb la compravenda de la Gassol, l'Ajuntament de Salt té pendent d'ingressar encara uns 160.000 euros de plusvàlua (l'impost per l'increment de valor dels terrenys) perquè ja ha cobrat tres quartes parts de l'import total que els antics propietaris devien.