La defensa del pare que va decapitar la filla a Girona demana l'ingrès a un psiquiàtric

Un tribunal popular jutjarà Marcelo Ruiz Ospina a mitjans novembre a l'Audiència de Girona

La defensa del pare que va decapitar la filla de 18 mesos a Girona demana que ingressi "immediatament" en un centre psiquiàtric. Aviat farà dos anys que Marcelo Ruiz Ospina està en presó preventiva i, per això, avui han fet la vista de pròrroga de presó. El fiscal, Enrique Barata, ha demanat que estigui a la presó fins al judici per la gravetat del delicte -pel qual s'enfronta a 19 anys de presó- i perquè considera que hi ha risc de fugida.

La defensa, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, sosté que, en el moment dels fets, l'acusat patia un trastorn mental transitori i ha demanat que surti de la presó comuna i el tractin en un centre psiquiàtric. El cas arribarà a judici el 18 de novembre.

L'11 de novembre farà dos anys que Marcelo Ruiz Ospina està en presó preventiva per haver decapitat la seva filla de 18 mesos. Per això, aquest dimarts han fet la vista de pròrroga de presó a l'Audiència de Girona. El fiscal, Enrique Barata, ha demanat que li prorroguin el temps entre reixes, fins que el cas estigui jutjat i sentenciat.


La fiscalia considera que l'acusat no ha de sortir en llibertat provisional perquè el delicte del qual se l'acusa és molt greu, la pena a la qual s'enfronta és elevada i perquè creu que hi ha risc de fugida. "L'entorn familiar que tenia el va trencar quan va cometre el crim", ha afirmat el fiscal, Enrique Barata, que creu que Marcelo Ruiz Ospina no té res que el lligui a les comarques gironines i podria fugir abans del judici.

El lletrat de la defensa, Jordi Colomer, demana que l'ingressin en un centre psiquiàtric perquè pugui rebre tractament. La defensa argumenta que el mateix acusat va assegurar que havia decapitat la nena perquè li havia ordenat "el diable" i, a més, hi ha tres informes de perits psiquiàtrics i psicològics que apunten que el pare va patir un trastorn mental transitori. "Els perits no es posen d'acord amb quin tipus de trastorn pateix, però el que és clar és que en el moment dels fets va patir una alteració", ha afirmat el lletrat.

Ara, la magistrada de la secció quarta, Sonia Losada, haurà de resoldre si li prorroga la presó en un centre penitenciari comú, com en el que es troba reclús actualment a Girona, o si ordena que ingressi en un centre psiquiàtric per rebre tractament.

El cas arribarà a judici a l'Audiència de Girona el 18 de novembre. Un tribunal popular serà l'encarregat de jutjar Marcelo Ruiz Ospina. El fiscal demana que el condemnin a 19 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria. En el seu escrit de conclusions provisionals, Barata aprecia l'agreujant de parentiu, que fa augmentar la pena, i l'atenuant de confessió, que la rebaixa. Des d'un primer moment, l'acusat va reconèixer l'autoria de l'assassinat de la seva filla petita.

La defensa, en canvi, argumenta que l'home va patir un trastorn mental transitori que li anul·lava totalment les seves capacitats. Per això, tot i que admet l'assassinat, demana que li apliquin un eximent complet per alienació mental i també que el jurat tingui en compte que en el moment dels fets anava molt begut. La defensa demana que si el condemnen sigui a internament psiquiàtric.

Els fets van tenir lloc al domicili familiar, situat al carrer Oviedo del barri de Sant Narcís de Girona, el 10 de novembre del 2011. Entre les nou del matí i les dotze del migdia, l'acusat va agafar un ganivet de cuina d'uns 20 centímetres de fulla, va decapitar la petita a sobre del seu llit i després va cobrir el cos.

Al cap d'una estona, va trucar al 112, va confessar haver matat la filla menor i va demanar a la policia que anés ràpid al pis perquè "el diable" li ordenava també que matés la seva altra filla, de 8 anys, que en aquell moment mirava la tele en una altra habitació i no sabia que el seu pare havia decapitat la seva germana.