Quatre CAP gironins estudien com diagnosticar millor la síndrome de l’intestí irritable

El projecte prova un test microbià que podria reduir visites, proves i costos

Els centres d’atenció primària de Santa Clara de Girona, Anglès, Cassà de la Selva i Banyoles, juntament amb el Servei de Digestiu dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i en coordinació amb el Laboratori Clínic Territorial de Girona, han posat en marxa un estudi per avaluar la incorporació d’un test basat en marcadors microbians fecals per al diagnòstic de la síndrome de l’intestí irritable.

L’estudi inclourà prop de 970 persones amb símptomes compatibles amb aquesta síndrome, que afecta aproximadament un 11% de la població europea i motiva que més del 60% de les persones que la pateixen consultin el personal mèdic. Actualment, el diagnòstic pot demorar-se perquè requereix múltiples visites i proves.

En una fase prèvia, el Servei de Digestiu va avaluar l’impacte de l’ús d’aquest test, desenvolupat per l’empresa biotecnològica GoodGut (del grup HIPRA), que va permetre diagnosticar un 88,2% dels pacients i va reduir proves addicionals en el 70,6% dels casos, a més de rebaixar el cost mitjà del diagnòstic de 1.723,98 a 662,93 euros per pacient. A partir d’aquests resultats, es va plantejar utilitzar-lo a l’atenció primària amb l’objectiu de reduir llistes d’espera i escurçar els temps de diagnòstic.

Es compararà el circuit actual amb un nou enfocament que incorpora el test des de l’inici. També s’analitzarà l’eficiència del procés (reducció de proves, visites i costos), la percepció de les persones participants i l’impacte organitzatiu en els CAP i al laboratori clínic.

Diverses investigacions han posat de manifest el paper clau de la microbiota intestinal per definir millor els trastorns digestius i contribuir a un diagnòstic clínic més precís. L’anàlisi de marcadors microbians permet diferenciar la síndrome d’altres patologies.

Segons Mariona Serra, directora de GoodGut, la connexió entre la síndrome de l’intestí irritable i la microbiota intestinal suposa “un gran pas cap a un canvi de paradigma en el diagnòstic de la malaltia”. En aquest cas —explica— “esperem que el test redueixi un 45% els costos, les proves i el temps de diagnòstic”.

Per la seva banda, el doctor Albert Alum, director d’operacions de la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària de Girona, destaca que els resultats “poden contribuir a reforçar la capacitat diagnòstica de l’atenció primària, augmentar-ne l’autonomia i optimitzar la derivació a l’especialista”.

L’estudi està coordinat per la doctora Esther Gelada (CAP Anglès), la doctora Alice Cristina Sandru (CAP Banyoles), el doctor Lluís Gonzalo (CAP Cassà de la Selva), el doctor Dan Oltean (CAP Santa Clara de Girona) i els doctors Xavier Aldeguer i Oriol Miquel (Servei de Digestiu de l’Hospital Trueta).

Sobre la síndrome de l’intestí irritable

Es tracta d’un trastorn funcional intestinal caracteritzat per dolor abdominal recurrent i alteracions del ritme deposicional. Presenta una alta prevalença i és una de les malalties més difícils de diagnosticar per manca de proves confirmatòries, amb un endarreriment mitjà de fins a quatre anys. A nivell social, comporta baixes laborals i un deteriorament de la qualitat de vida.

Sobre GoodGut

L’empresa biotecnològica GoodGut, adquirida per HIPRA el 2021, està focalitzada en solucions de diagnòstic i tractament basats en la microbiota intestinal. Va ser creada el 2014 com a spin-off de la Universitat de Girona (UdG) i l’IDIBGI, i ja ha desenvolupat tres productes de diagnòstic amb presència a més de 79 centres de l’Estat, amb tres més en fase d’estudi.