Sospiten que el foc del Baix Empordà podria ser intencionat

Acotada una àrea d'uns 250 metres quadrats on es creu va començar l'incendi

Els Agents Rurals creuen que el foc del Baix Empordà va ser intencionat. Aquesta és la principal hipòtesi amb què treballen els investigadors, que en aquests moments se centren en determinar el punt d'inici de l'incendi.

De moment, han acotat una àrea d'uns 250 metres quadrats, prop d'una pista forestal a tocar de la carretera que uneix Camallera amb Vilopriu. Precisament, en aquest poble durant els darrers deu anys s'hi han declarat 70 incendis forestals, dels quals 66 han estat provocats. Aquest extrem, lligat al fet que a la zona no hi ha cap línia elèctrica, tampoc van caure-hi llamps dilluns a la tarda i que quan va començar el foc ja era fosc, centra la investigació en la presència d'un piròman.

El mateix vespre de l'incendi, els Agents Rurals ja van començar a investigar-ne tant el punt d'inici com les causes. D'entrada, allò que calia determinar era el lloc des d'on les flames havien pres el sotabosc. Aquesta zona es troba al costat d'una pista forestal, que surt d'un camí proper al quilòmetre 2 de la carretera GIV-6232, que uneix els pobles de Camallera i Vilopriu.

Es tracta d'un lloc on no hi ha cap presència de línies elèctriques. A més, els Agents Rurals també han descartat que el foc es degués a causes naturals (perquè aquella tarda no hi va haver llamps). L'incendi, que ha cremat 551,05 hectàrees, es va originar pels volts de dos quarts de set de la tarda, en una hora en què ja era fosc, i la suma d'elements és el que porta a sospitar que al darrere del foc hi ha la mà de l'home.

Aquest matí, dos agents rurals, acompanyats de Mossos d'Esquadra de l'àrea d'investigació, anaven pentinant l'àrea d'inici del foc, per trobar el punt on van començar les flames. Això els pot portar encara hores o dies, perquè hi va haver moments en què el mateix vent va fer anar les flames d'un costat a l'altre fins que, finalment, les va encarar cap a Vilopriu.

A més, hi ha focs en què el punt d'inici no es pot ni trobar. De moment, però, els agents rurals ja han acotat una àrea d'uns 250 metres quadrats, on han anat clavant piquetes i banderoles que indiquen quina va ser la direcció de l'incendi. L'objectiu és passar d'aquests 250 metres a una altra àrea més petita (d'entre 30 i 40) per, a partir d'aquí, anar més al detall.

"El foc és un element molt brut, i deixa marques a tot arreu per on passa; a nosaltres ens pertoca llegir-les i mirar de trobar el punt d'inici", concreta l'agent major de la Bisbal d'Empordà Lluís Salichs. La manera en què les flames van socarrimar les soques, les pinyes o, fins i tot, les marques de cendra que hi ha a les pedres són pistes per arribar fins al punt d'inici de l'incendi.

Els rurals, a l'hora d'investigar, fan servir nombrosos estris: detectors de metalls, lupes, imants, espàtules, pinzells i martells. "De moment, podem dir que és un foc de vent, allargassat, i en aquests moments ens trobem en el vèrtex d'aquesta V que va fer el foc en estendre's", ha concretat Salichs.

Intencionalitat, descuit o negligència

Tot i que la hipòtesi que pren força és que al darrere del foc hi hagi la mà de l'home, no necessàriament vol dir que l'incendi sigui intencionat. També es pot deure a un descuit o a una negligència.

El que sí que és evident, però, és que és estrany que a aquella hora hi hagués algú en aquesta pista forestal. "Hem de recordar que a partir de les sis de la tarda ja és fosc; però encara és molt d'hora com per dir que algú va anar expressament al lloc", ha concretat el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta.

I per la seva banda, l'agent major de la Bisbal d'Empordà hi afegeix: "A hores d'ara no podem dir que l'incendi sigui intencionat, tot i que és veritat que ens trobem a Vilopriu i que hi ha un historial al darrere". De fet, aquest municipi del Baix Empordà ha sumat nombrosos focs forestals en els darrers anys, molts dels quals van ser provocats.