Un 83,5% d'atesos per la Creu Roja tenen dificultats per pagar l'habitatge

L'entitat preveu destinar una partida extraordinària per ajudar-los

El 83,5% de les persones ateses per Creu Roja a Girona tenen dificultats o no poden pagar l'habitatge, segons un estudi basat en persones que s'han acollit a programes de lluita contra la pobresa i l'exclusió social. L'estudi, que s'ha fet a tot Catalunya amb 820 persones enquestades, de les quals 157 són gironines, també diu que el 74,5% dels preguntats a la demarcació no rep cap ajut per cobrir les despeses d'habitatge.

En el que portem d'any, aquesta entitat ha ajudat a 72 famílies gironines a pagar els serveis bàsics -llum, aigua, gas- i lloguers socials per valor de 18.200 euros. L'any que ve es crearà un pressupost extraordinari per poder fer el mateix a tot Catalunya i arribar a més famílies. Més empobrits i amb un sostre més precari. Aquesta seria una de les idees que resumirien les últimes dades recollides en el cinquè estudi de la Creu Roja des de l'Observatori de Vulnerabilitat titulat 'Habitatge i col·lectius vulnerables'.

Les conclusions es basen en l'enquesta feta a 820 persones que s'han acollit a projectes de lluita contra la pobresa, l'exclusió social i de gent gran. D'aquestes, 157 són de la demarcació de Girona i per tant també han aportat informació sobre la seva situació en aquest punt del territori. El programa de Lluita contra la pobresa de Creu Roja ha vist incrementat els usuaris en un 42,8% des del 2010 i fins al 2012, passant de 188.285 a 268.974.

El perfil dels usuaris a les comarques gironines és d'una persona de 38 anys de mitjana, amb una unitat familiar de quatre membres i amb nacionalitat espanyola en un 32,5%. Una dada que destaca en aquest estudi és que els gironins comparteixen pis amb persones que no són família en un 14,8% mentre que la mitjana catalana és del 9,7%. Més de la meitat viuen en un pis de lloguer mentre que un 18,5% està pagant hipoteca i només un 1,3% viu en un pis de propietat que ja està pagat.

Destaca també que un 44,6% dels enquestats han canviat d'habitatge en els últims 4 anys per motius econòmics i d'aquests, el 70% diu que ho ha fet per pagar un lloguer més baix.

Impagaments d'hipoteca i serveis bàsics

Un dels aspectes més rellevants és que el 83,5% dels usuaris té problemes per pagar l'habitatge. Concretament, el 65% d'aquests diu que té dificultats per pagar i un 18,5% que ja no pot assumir la despesa. També es veu com a Girona el cost mensual per habitatge és d'entre 300 i 400 euros de mitjana mentre que la mitjana catalana recollida per aquest estudi és de 200 i 300 euros.

Pel que fa al deute de l'impagament de l'habitatge, més de la meitat deu entre 500 i 200 euros mentre que també hi ha un 8,6% que ha deixat de pagar més de 10.000 euros en concepte d'hipoteca o lloguer. Destaca també que una tercera part deu un mes però també que hi ha un 15% dels enquestats que acumula més de dotze mensualitats impagades.

Un total de 109 ajuts per pagar despeses d'habitatge a Girona

L'estudi també apunta que el 74,5% dels enquestats reconeix no rebre cap ajut per afrontar les despeses d'habitatge. Segons la responsable de l'Observatori de Vulnerabilitat, Pilar Milián, les raons són sobretot perquè no reuneixen els requisits per acollir-se als ajuts o bé perquè desconeixen que existeixin o la manera de poder-los demanar.

Precisament, aquest 2013 la Creu Roja a Girona ha atorgat un total de 109 prestacions a 72 famílies per valor de 18.200 euros procedents de fons propis. Amb aquests diners, s'han pogut pagar els subministres -un total de 82 ajuts- i quotes de lloguers socials -21 ajuts- així com 6 ajuts per contribuir a pagar el deute hipotecari. També s'han fet 34 intermediacions amb entitats bancàries per tal de renegociar a la quota de la despesa de l'habitatge. En total, s'han pogut atendre 148 famílies en matèria d'habitatge i la previsió és poder arribar a més a través d'un fons extraordinari que Creu Roja vol crear el 2014 a nivell de tot l'Estat per aquest concepte. Els diners es distribuiran des de les assemblees que hi ha a tot el territori.

El coordinador de l'entitat a Girona, Jordi Martori, explica que hi ha hagut un canvi en les necessitats dels seus usuaris i ha recordat que mentre fa uns anys es demanava que se'ls ajudés a millorar les seves capacitats ara el que necessiten és ajut assistencial. I l'habitatge precisament és una de les principals problemàtiques actualment, juntament amb d'altres com els aliments. La seva prioritat, segons Martori, és aconseguir que les persones puguin quedar-se el màxim temps possible a casa seva, tot i que són conscients que no poden donar suport econòmic de forma global com ara fer front al deute hipotecari de cada família.

En aquesta línia, també s'està treballant per coordinar-se amb altres institucions, entitats i administracions que aposten per ajudar als ciutadans a pagar els rebuts de serveis bàsics o lloguers socials tal com ja estan fent alguns ajuntaments. "La situació actual ens obliga a treballar en xarxa", admet Martori.