Els desallotjats pel foc del Baix Empordà tornen a casa i avaluen els desperfectes

L'alcalde de Colomers lamenta que la brutícia dels boscos i les lleres ha afavorit la propagació de les flames

Els desallotjats pel foc del Baix Empordà han pogut tornar aquesta tarda a casa seva i han començat a fer recompte dels desperfectes que els ha ocasionat l'incendi. Molts van haver de sortir de casa veient com les flames amenaçaven les seves llars i no hi han pogut tornar fins passades pràcticament 24 hores.

Tant a Colomers com a Foixà la majoria d'afectacions són a jardins, tanques o cobertes agrícoles. Els casos més greus són els d'una masia de Foixà on s'ha cremat maquinària, bales de palla i cinc cabres o dos coberts de Colomers que s'han esfondrat a causa del foc.

L'alcalde de Colomers, Josep Manel López, lamenta que la brutícia dels boscos i les lleres ha afavorit la propagació del foc.

El foc declarat dilluns al vespre a Vilopriu ha entrat en fase d'estabilització aquesta tarda. Per tant, tots els veïns desallotjats i també aquells a qui s'havia recomanat mantenir-se confinats a casa ja poden tornar a la normalitat. Molts d'aquests veïns viuen a Colomers i Foixà, dos dels pobles més afectats pel foc, i van haver de marxar deixant enrere les seves cases perquè el foc les amenaçava i el fum cada vegada es feia més dens.

Tot i el que el foc es va propagar molt ràpid a causa del fort vent i la baixa humitat, no hi ha hagut danys personals i les afectacions més importants han estat a dos coberts de Colomers -que s'han esfondrat i aquesta tarda encara cremaven- i en algunes cases de Foixà i Colomers. Un dels casos més greus és el de la Rosa i la seva família, del veïnat dels Masos de Foixà, que ha perdut cinc cabres i també se li ha cremat la recol·lectora i diversa maquinària agrícola. Aquesta tarda, en tornar a casa, estaven molt preocupats per les pèrdues.

A tocar de casa seva hi viu en Marc Vilà amb la família. Aquest jove i el seu pare, en contra de l'ordre que els va donar la policia i els bombers, van decidir quedar-se tota la nit a casa per defensar-la i també protegir de les flames la granja, les bales de palla i la maquinària que tenen. "Hem estat tota la nit remullant per evitar que el foc entrés, no hem dormit gens", ha relatat el jove. Afortunadament, les flames van passar de llarg de la seva propietat.

Retorn a la normalitat a Colomers

Situacions similars es van reproduir a la banda del riu Ter, a Colomers. En Marc i la seva família van haver de sortir de casa perquè les flames procedents de Camallera -concretament del nucli de Pins- s'acostaven perillosament a casa. Aquest dimarts, amb la llum del dia, en Marc ha comprovat com el foc ha arribat fins al jardí, ha cremat fins i tot les mosquiteres de les finestres i ha calcinat bona part de la llenya seca que tenia preparada per a l'hivern. Aquesta nit la passaran a casa dels avis perquè la casa fa molta olor de fum i prefereixen no anar-hi a dormir encara.

El seu veí, en Pere Colomer, ja compta 91 anys i assegura que mai havia vist una situació com la d'ahir. "Normalment les ràfegues de tramuntana duren deu segons, però ahir n'hi havia que bufaven durant minuts", ha explicat. Els Mossos d'Esquadra el van anar a buscar al vespre en veure que l'incendi s'acostava perillosament. El seu fill, en Joan, viu a Girona i en conèixer que s'havia iniciat el foc va córrer cap a Colomers per recollir el pare. "No em van deixar passar però em van assegurar que m'acostaven el pare fins a Sant Jordi Desvalls", relata en Joan. Han dormit plegats a Girona i avui, 24 hores més tard i de retorn a Colomers, celebren que el foc no els ha afectat la casa. Segons en Joan, el fet de tenir-ho tot ben estassat ha afavorit que les flames passessin de llarg.

Crítiques de l'alcalde de Colomers

L'alcalde de Colomers, Josep Manel López, respira més tranquil després de comprovar que no hi ha hagut afectacions a les persones i que els danys materials no són importants. Ara bé, ha criticat que la gestió forestal que es fa actualment afavoreix que en cas de foc les flames es propaguin fàcilment.

"Tenim tots els boscos en mans privades que no en fan negoci, i això hauria de canviar", ha criticat López, que reconeix que els boscos estan bruts des de la gran nevada del 2010. A aquesta situació s'hi afegeix el fet que la llera de la riera que passa pel poble -i que desemboca al riu Ter- estigués plena de canyes. Això, segons l'alcalde, va fer que el foc saltés a l'altra banda de riu amb més facilitat.